Så var Ebba Buschs tal i Almedalen

Det går inte längre att lita på Socialdemokraterna när det gäller välfärden. Det slog KD-ledaren Ebba Busch fast från scenen i Almedalen. Samtidigt slog hon ett slag för ett ”svenskt etiskt modersmål”.
– Du som kommit hit får gärna göra Sverige till ditt nya hem. Men då behöver du också ta till dig av etiken som vårt land vilar på.

ANNONS
LocationVisby||

Efter åtta år av passiva socialdemokratiskt ledda regeringar är det dags för handlingskraft, var Ebba Buschs budskap på fredagskvällens tal i Visby. Och så radade hon upp vad regeringen hunnit åstadkomma på åtta månader för att börja ställa saker och ting till rätta. Börja rusta Sverige igen.

Som satsningar på föräldrastödsprogram, billigare drivmedel och höjt bostadsbidrag för familjer som har det sämst ställt.

– Nu ska vi bygga Sverige starkt. Vi börjar med att rusta upp svenskt försvar. Turkiet ska vara tacksamma för den hjälp Sverige kan ge. Sverige kommer göra hela Nato starkare, sade KD-ledaren.

Hon gick till hårt angrepp mot Socialdemokraternas välfärdspolitik som, enligt Busch, sätter systemet och storleken på staten framför människan. Och nu ska välfärden renoveras.

ANNONS

– När vi tog över regeringsmakten i höstas hade 163 000 patienter väntat olagligt länge på vård. Tyvärr går det inte längre att lita på Socialdemokraterna i välfärdsfrågorna.

Något annat KD-ledaren vill rusta är vad hon kallar för det ”svenska etiska modersmålet”, med värderingar som bygger på en kristen etik om människans okränkbarhet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män och solidaritet.

– Inget barn föds till mördare. Ändå är vi här. Och vi måste ställa oss den obekväma frågan: Vad är det som gör att barn mördas och mördar i vårt Sverige i dag?

Och här måste vi våga prata om gemensamma värden, som inte är valbara, enligt Busch, som menar att det är genom de här värderingarna som barn rustas mot gatans värderingar och att det därför måste ställas krav på invandrare och flyktingar som kommer till Sverige.

Hon vände sig också direkt till den som kommit till Sverige från ett annat land.

– Du som kommit hit får gärna göra Sverige till ditt nya hem. Men då behöver du också ta till dig av etiken som vårt land vilar på. För summan av din och min moral är också samhällets moral.

ANNONS

”Tyvärr går det inte längre att lita på Socialdemokraterna i välfärdsfrågorna. Vi renoverar välfärden. Vi rustar svensk sjukvård stark igen.”

Störst jubel, eller kanske störst skratt? Det kammade KD-ledaren hem när hon raljerade över falukorven hon viftade med i valrörelsen:

”Vi gör det nu möjligt att bygga mer kärnkraft. Det är så industrin utvecklas och inte avvecklas. Och det är så vi gör det möjligt att steka den där falukorven till middagen. För den ska inte viftas med primärt, den ska stekas”.

Runt 500 personer kom till Almedalen för att lyssna på Ebba Buschs tal. Hennes stund på scen var dock veckans första med regn, vilket kan ha skrämt iväg en del besökare.

GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan.
GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Så var Nooshi Dadgostars tal i Almedalen

LÄS MER:Så var Muharrem Demiroks tal i Almedalen

LÄS MER:Så var Magdalena Anderssons tal i Almedalen

LÄS MER:Så var Märta Stenevis tal i Almedalen

LÄS MER:Så var Ulf Kristerssons tal i Almedalen

ANNONS