Så var Magdalena Anderssons tal i Almedalen

Regeringen sviker dagens unga och måste agera mot gängvåldet, och sätta stopp för nedskärningarna i välfärden, uppmanade S-ledaren Magdalena Andersson från scenen i Visby.
– Den här sommaren riskerar att bli den brutalaste hittills.

ANNONS
LocationVisby||

Sverige behöver bli mer som Sverige igen, med frihet och trygghet för alla invånare, var kontentan när Magdalena Andersson (S) höll sitt första Almedalstal som oppositionsledare.

Hon tog avstamp i sommarlovet och lyfte fram framtidstron för unga, som hotas av gängvåldet, fattigdom för utsatta, en ”sönderprivatiserad marknadsskola” och av klimatkrisen. Och hon anklagade det hon beskrev som ”SD-regeringen”, alltså SD och regeringen, för att förvärra problemen och svika dagens unga.

– Ska vi stoppa gängkriminaliteten, skjutningarna och våldet måste vi bryta nyrekryteringen. Sommaren riskerar att bli den brutalaste i vår tid, sade S-ledaren.

Hon lyfte fram satsningar S föreslagit inför sommaren, och kritiserade regeringen och SD för att inte göra något åt nedskärningarna och uppsägningarna inom välfärden.

ANNONS

– Välfärden är något av det svenskaste vi har och den kommer vi socialdemokrater att kämpa för.

Tidigare under förmiddagen la Andersson fram ett förslag om vad hon beskriver som en bottenplatta för finansieringen av välfärden, där pengarna till välfärden skrivs upp med inflationen.

– När det är kris som nu måste också en regering ta sitt ansvar. Men den här regeringen har gjort tvärtom. I den första budgeten minskade man anslaget till skolan.

”Vi behöver bygga ett samhälle där alla kan leva i frihet och trygghet. Sverige ska bli lite mer som Sverige. Vår plats i världen.”

När Magdalena Andersson vände sig till SD och regeringen rev hon ned stora applåder:

”Att ni blir så arga beror det kanske på att jag har trampat på en öm tå. Att när ni ger makt och legitimitet till Sverigedemokraterna så bidrar ni till ett räddare, tystare land.”

Runt 3500 personer lyssnade på Magdalena Anderssons tal. När Ulf Kristersson höll tal i onsdags förmiddags kom runt 3000 personer.

GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan.
GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Så var Ulf Kristerssons tal i Almedalen

LÄS MER:Så var Märta Stenevis tal i Almedalen

ANNONS