Så var Märta Stenevis tal i Almedalen

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi går till hård attack mot regeringen som hon menar lagt sig platt för Sverigedemokraterna, ökar klimatutsläppen och lagt alla liberala värderingar åt sidan.
– Tidöavtalet riskerar att öka våldet, säger hon från scenen i Almedalen.

ANNONS
LocationVisby||

Sverige var på rätt väg, men regeringen Kristersson som lagt sig platt för Sverigedemokraterna vände det. Det var budskapet när Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi talade i Almedalen.

Hon levererade talet med en varningstext, och därefter följde en rad dystra budskap. Vad som gått fel i Kristerssons Sverige, och vad Miljöpartiet i stället vill göra för att nå en bättre, snällare och grönare värld.

– På bara ett halvår har Sverige gått från att vara en del av lösningen till en del av problemet. Regeringens politik kommer spä på klimatförändringen, sade Stenevi och slog fast att tiden har runnit ut för att stoppa klimatkrisen:

ANNONS

– Vi befinner oss inte längre på den punkt i historien där vi kan stoppa klimatkrisen. I stället kommer vi blicka tillbaka till den här punkten och se att det var här klimatkrisen började.

Hon varnade också för rasism och auktoritära strömningar, och ett brutalt utnyttjande av resurser. Dessutom slog hon fast att Tidö-partiernas politik riskerar att öka våldet, i stället för att bryta våldsspiralen, genom att peka ut barn och ungdomar som syndabockar, öka fattigdomen och utvisa barn som fötts och vuxit upp i Sverige.

– Det är bara massa poserande och hårda signalerande om hårda tag. Problemet är att det inte får önskad effekt.

Men finns det politisk vilja kan alla barn få en bra skolgång, klimatmålen nås, våldet minska och rasismen bekämpas, enligt Stenevi.

– Vi kan investera i vår gemensamma framtid redan i morgon, tillsammans, och fortfarande ha en av Europas lägsta statsskulder. Vi kan göra det i trygg förvissning om att det vi investerar i våra barn och deras framtid idag kommer sänka våra kostnader imorgon.

”Barnen har förstått precis vad som är på väg att hända och vad som krävs. Och det måste jag utgå från att även 24 ministrar och okänt antal skuggministrar i regeringsunderlaget har kapacitet att begripa.”

ANNONS

Märta Stenevi drog in jubel när hon lyfte ”Drag story hour”, där dragqueens läser sagor för barn: ”Jag ser män som var pojkar som inte passade in i den snäva könsrollen men som nu, i prinsessklänningar och glitter, läser sagor för barn”.

Runt 900 personer lyssnade på Märta Stenevis tal. Under Ulf Kristerssons tal, tidigare på onsdagen var runt 3 000 personer på plats.

GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan.
GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Så var Ulf Kristerssons tal i Almedalen

ANNONS