Så var Muharrem Demiroks tal i Almedalen

Muharrem Demirok svingade åt både höger och vänster under sitt första partiledartal i Almedalen. Partiet vill ha en ny skolpeng som ger mer till landsbygden och utsatta områden och sänka skatten för den som tjänar minst.
– Ingen ska längre behöva lägga all sin kraft på att jobba och ändå inte ha råd att leva ett drägligt liv.

ANNONS
LocationVisby|
|

En ny varmare liberalism för att göra Sverige till världens bästa land för livsresor. Det var den röda tråden i Muharrem Demiroks första Almedalstal som partiledare för Centerpartiet.

– Det svenska löftet om att den som är beredd att komma hit, jobba och göra rätt för sig utifrån sin förmåga har en självklar plats i vårt samhälle. Det löftet måste vi också ge den här generationen. Löftet om en livsresa, löftet om trygghet, frihet och välfärd som är lika självklara för alla.

Enligt Centerledaren är en del av nyckeln skolor, där lärare hinner se sina elever.

Tidigare under dagen lade partiet fram ett förslag om att göra om skolpengen så att mer av den går till elever i socioekonomiskt svaga områden och till skolor i glesbygden.

ANNONS

Enligt Demirok finns det för många oseriösa skolägare och den som startar skola för snabba cash ska bort.

– Centerpartiet vågar nu pröva om vår skolpolitik, nu är frågan, vågar regeringen göra detsamma?

Enligt Demirok går vägen till livsresan också genom ett arbete det går att leva på.

– Låglönelivet känns i plånboken, men också i magen och hjärtat. Ofriheten att leva ett liv där du aldrig vet om pengarna räcker gör något med människor.

Han kritiserade partier till höger för att sänka skatten för höginkomsttagare och Vänsterpartiet och Socialdemokraterna för att inte vilja sänka skatten alls.

– Vi vill sänka skatten med 15 miljarder för dem som tjänar minst, lovade Demirok.

Han menade också att Tidö-avtalet är ett hopkok av SD:s partiprogram, och att borgerligheten ställer människor mot människor, men låter utsläppen och skatten vara.

Så vände han sig direkt till statsministern:

– Ulf Kristersson – sätt stopp för klimatsveket mot svensk landsbygd. Kliv ut ur klimatpopulismens skugga. Låt inte klimatförändringarna slå sönder livsverk, företag och framtidstro. Gör om gör rätt, klimatet, Sverige och framtiden kommer att tacka dig.

”Regeringen har valt att höja skatten för dem med högst inkomster. Vänstern och Socialdemokraterna vill inte sänka några skatter alls”.

ANNONS

Demirok drog in applåder från publiken när han riktade kritik mot både höger och vänster.

”Mot problemen av i dag har vänster – eller högerlaget spelat ut sin roll. Vårt ansvar är här och nu, vårt ansvar är Sverige”.

800 personer i publiken.

GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan.
GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Så var Magdalena Anderssons tal i Almedalen

LÄS MER:Så var Märta Stenevis tal i Almedalen

LÄS MER:Så var Ulf Kristerssons tal i Almedalen

ANNONS