Så var Nooshi Dadgostars tal i Almedalen

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar anklagar regeringen för att sitta och fika medan Sverige slås i spillror. Partiet vill att staten tar tillbaka makten från marknaden över skolor, elnät och järnvägar.
– Ingenting fungerar, sade industrin. Här ta en kaka, sade infrastrukturministern.

ANNONS
LocationVisby|
|

Sverige gick från fattigast i Europa till världens mest framgångsrika välfärdsnation under 1900-talet – men nu har allt raserats medan regeringen sitter och fikar.

Det var kontentan när Vänsterpartiets partiledaren Nooshi Dadgostar talade i Visby på fredagsförmiddagen.

– När jag växte upp fanns en vilja till jämlikhet. Sverige höll ihop, samhället var starkt. Så ser inte Sverige ut i dag, sade Dadgostar och skyllde på avregleringar, privatiseringar och en blind tro på marknadsidéer.

Hon målade upp en bild av växande klyftor, ett nedbrutet välfärdssystem och uteblivna investeringar. Att tågen inte går i tid eftersom marknaden privatiserats, att skolan blivit ojämlik och att arbetsförhållandena börjar likna dem som fanns i det gamla, fattigare Sverige.

ANNONS

– Det är ett land vi inte längre äger själva. Vi kan inte ha en skolmarknad där vissa ska välja bra skolor och andra dåliga. Elever kan inte reklamera undermålig utbildning i efterhand.

Hon riktade också en känga mot Sverigedemokraterna.

– SD är nöjda så länge de får hålla på med sin splittringspolitik, sina attacker på oss alla. Nu står Sverigedemokraterna längst fram och applåderar snällt och lydigt nedskärningarna i välfärden.

Lösningen, enligt Dadgostar, är att ta tillbaka makten från marknaden. Över elnät, över skolorna och över järnvägen. Inför talet lade partiet fram ett förslag som kort går ut på att samla ansvaret för järnvägen under en och samma statliga organisation: ”Järnväg Sverige” som hanterar sådant som drift, underhåll och tågplanering, men också prissättning.

– Nu är tiden kommen för en ny guldålder för svensk järnväg. Det fanns en tid där man kunde lita på tågen. Och vi ska dit igen.

”Ingenting fungerar sade industrin. Här ta en kaka, sade infrastrukturministern.”

Dadgostar drog in applåder när hon pratade om skolan: ”Vi ska ta tillbaka kontrollen över det som lämnats åt marknaden att lösa. Avskaffa marknadsskolan. Skolan är till för barnen, inte börshajarna.”

Runt 700 personer dök upp för att titta på Nooshi Dadgostars tal i Almedalen. Det är den lägsta publiksiffran hittills under politikerveckan.

ANNONS
GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan.
GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Så var Muharrem Demiroks tal i Almedalen

LÄS MER:Så var Magdalena Anderssons tal i Almedalen

LÄS MER:Så var Märta Stenevis tal i Almedalen

LÄS MER:Så var Ulf Kristerssons tal i Almedalen

ANNONS