Så var Ulf Kristerssons tal i Almedalen

Sverige ska få en ny mer ingripande socialpolitik och göra om samma stora frihetsresa som under efterkrigstiden. Det menar statsministern Ulf Kristersson, som också lovar att välfärden ska värnas och att kommunerna ska få mer pengar i höst.
– Fler kommer få hjälp att axla sitt föräldraansvar, men om man inte tar det ansvaret ska man veta att det får konsekvenser, säger han i Almedalen.

ANNONS
LocationVisby||

Ulf Kristersson förde fram ett nytt och mer optimistiskt budskap, om ett annat Sverige, när han som första partiledare för i år höll sitt Almedalstal. Visst gäckar gängskjutningarna Sverige – men det går att göra något åt det genom en blandning av hårda tag och förebyggande åtgärder, menar han.

– Vi måste tänka nytt, vi måste lägga ängsligheten åt sidan och vi måste gripa in tidigare och tydligare. Det vi hittills har gjort funkar helt enkelt inte.

Han radade upp välkända åtgärder som ”danska straff för svenska brott” för att sedan fokusera mer på det förebyggande arbetet, som språkscreening på BVC, språkförskola, lovskola på lågstadiet och att alla kommuner från och med 1 juli är skyldiga att jobba brottsförebyggande.

ANNONS

– Den nya regeringen vågar tillämpa selektiv socialpolitik igen. Allt det här är förebyggande på riktigt, säger Ulf Kristersson.

Enligt Kristersson behöver Sverige göra om samma frihetsresa som på 1900-talet, där Sverige gick från ett fattigt till ett rikt och jämställt land med en stark välfärd. Det handlar både om att hjälpa och ställa krav på vuxna.

Han pratar också om vikten av familjeplanering, alltså att få folk att göra ett aktivt val kring hur många barn de skaffar, och om vad han beskriver som ”närgångna sociala reformer” och att peka med hela handen när det krävs.

– Fler kommer få hjälp att axla sitt föräldraansvar, men om man inte tar det ansvaret ska man veta att det får konsekvenser. Svensk socialtjänst kidnappar inte barn, men svensk socialtjänst griper in.

”I det Sverige vi vill bygga ska fler barn göra en klassresa till KTH, och färre göra en resa till Kumla. Men då måste vi börja tidigare.”

Ulf Kristersson rev ned applåder när han talade om det slopade danstillståndet och planerna på att införa gårdsförsäljning.

”På lediga stunder har vi gjort Sverige lite friare och på lördag avskaffas danstillståndet. Och självklart ska man få köpa med sig några flaskor öl från svenska bryggerier. Med oss blir friheten större.”

ANNONS

Runt 3 000 personer samlades för att lyssna på Ulf Kristerssons tal.

GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan.
GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan. Bild: Jonas Lindstedt

ANNONS