En bukett av boktips för alla sorters läsare

Veckans boktips är en hel lista, sammanställd av Charlotte Agdahl, som är socialbibliotekarie vid Tanums bibliotek.

ANNONS

Fat Dance av Malin Eriksson Sjögärd: Boken följer tonåringen Maddi som är tjock, och trivs med det. Hon får möjlighet att uppträda med sin kusins performance-grupp, Fat Dance, men Maddis bästa kompis, Elli, får inte vara med – eftersom gruppen bara är för tjocka personer. Hur ska man ställa sig till det?

Moddade plantor och andra mutanter av Iban Eduardo Muñoz: En rikt illustrerad faktabok för barn om ätliga växter och hur vilda växter har förändrats över tiden.

Cecilia Heikkilä har gjort en uppmärksammad bilderbok med titeln Den sista utposten.
Cecilia Heikkilä har gjort en uppmärksammad bilderbok med titeln Den sista utposten.

Den sista utposten av Cecilia Heikkilä: En vackert berättad bilderbok om att längta till en plats man aldrig varit på, kärleken mellan en morfar och ett barnbarn och att leta efter något som alltid har saknats.

ANNONS
Mannen som dog två gånger av Richard Osman är en pusseldeckare.
Mannen som dog två gånger av Richard Osman är en pusseldeckare. Bild: Penguin Books UK

Mannen som dog två gånger av Richard Osman: En klurig och underfundig pusseldeckare där vi för andra gången får följa pensionärerna i Torsdagsmordklubben, när de denna gång dras in i ett mysterium med både knarklangare och spioner.

Vanessa Springora har skrivit om sexuellt utnyttjande.
Vanessa Springora har skrivit om sexuellt utnyttjande. Bild: V. Springora

Samtycket av Vanessa Springora: En bok om författarens uppväxt i Frankrike och hur hon – helt öppet - utnyttjades av en känd författare från 14 års ålder. En bok som garanterat kommer lämna läsaren skakad, men ändå med ett smått hopp om framtiden.

Ett oväntat arv av Sofia Ymén: Klassisk feelgoodroman i Kungsbacka-miljö om Madeleine som tar över sina föräldrars hästgård efter deras bortgång och försöker driva den vidare. När det uppenbarar sig att det egentligen är Madeleines mormor som äger gården, rycks mattan undan för Madeleine en andra gång på kort tid – och hur är barndomsvännen Henrik inblandad?

Ytspänning av Olivier Norek: En förvillande och spännande deckare i lantlig fransk miljö. Noémie, kommissarie på Parispolisen, skickas ut på landsbygden för att vila upp sig efter en skada i tjänsten. Väl i den lilla byn Avalone blir hon indragen i ett cold case där offren varit barn. Vad döljer sig egentligen under ytan i den lilla byn?

ANNONS
Caroline Criado Perez har skrivit om hur kvinnor uteslutits ur statistiken – och konsekvenserna för bland annat hälsovård.
Caroline Criado Perez har skrivit om hur kvinnor uteslutits ur statistiken – och konsekvenserna för bland annat hälsovård. Bild: Rachel Louise Brown

Osynliga kvinnor av Caroline Criado Perez: En mycket intressant faktabok om hur kvinnor systematiskt har uteslutits ur statistik under historiens gång, vilket lett till att män och mäns upplevelser räknas som normen i samhället. Detta, visar författaren på ett mycket lättförståeligt sätt, kan bland annat leda till att till exempel allvarliga sjukdomar inte diagnostiseras hos kvinnor, eftersom deras symptom är olika än männens eller att stadsplanering missgynnar ensamstående mammor.

Fler tips:

Drottning Kristinas liv skildrat på ett vackert språk

Povel Ramels röst och toner förenar ung och gammal

Skuggorna från Auschwitz växer

Vad händer om jag går över gränsen?

ANNONS