Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Nilsson Thore illustrerar andras och skriver egna böcker Bild: Stefan Tell
Maria Nilsson Thore illustrerar andras och skriver egna böcker Bild: Stefan Tell

"Vad händer om jag går över gränsen?"

Maria Oxenholt på Strömstads bibliotek tipsar om en spännande bilderbok om att kliva över gränser. Maria Nilsson Thore gör fantastiska bilderböcker som skildrar det stora i det lilla, skriver hon.

Var går gränsen? Varför finns det gränser? Vad händer om jag går över gränsen?

Det är frågor som många, framför allt barn, ställer sig. En del barn vet exakt var gränsen går och har inga problem att hålla sig innanför den, medan andra ständigt tänjer på gränserna och utmanar. Precis som flickan Nono gör i den nyutgivna bilderboken av Maria Nilsson Thore, vilken passande nog heter Gränsen.

Kanske hon krymper, blir förgiftad eller kanske rentav ett monster äter upp henne

På skolgården leker barnen. Alla håller sig innanför det röda strecket, som de vuxna sagt att de ska, utan att ens tänka på att strecket finns där. Alla utom Nono. Hon är så nyfiken på vad som finns utanför och även på vad som händer om man överskrider gränsen. Det är som ett slags kliande i hela henne, ett kliande som inte vill försvinna. Hon smyger i väg och ställer sig precis vid det röda strecket och funderar på vad för farligt som kan hända om hon träder över. Kanske hon krymper, blir förgiftad eller kanske rentav ett monster äter upp henne. Nono måste bara få veta…

Karaktärernas känslor är uttrycksfulla och lätta för små barn att uppfatta och relatera till

Även om handlingen kan tyckas spännande skriver Maria Nilsson Thore med komik och charm. Hennes egna akvarellillustrationer bidrar i stor utsträckning till den känslan. Bilderna är tydliga, färgglada och humoristiska. Karaktärernas känslor är uttrycksfulla och lätta för små barn att uppfatta och relatera till. Boken passar på så sätt de yngre barnen, men kommer garanterat att gillas även av 5-6 åringar. Igenkänningsfaktorn är hög.

Bild: omslag
Bild: omslag

Nilsson Thores bilder är ofta fyllda med detaljer och de skönt mönstrade tygerna och kläderna ha blivit något av hennes signum. Detta syns tydligt i hennes böcker om Alla tre, barnen på förskolan Ärtan, som är hennes mest kända verk.

Maria har fått flera utmärkelser för sina fantastiska böcker där hon skildrar det stora i det lilla i livet. I dagens boktips belyser hon vuxnas gränssättningar och barnets utforskande.

Nono fick reda på vad som fanns bortom det röda strecket och insåg nog även varför gränsen fanns.

Fler boktips:

Så var det i krigets Norge - hur är det i Ukraina

Spännande för barn om kattspioner i Malmö

Maria Nilsson Thore

Frilansande illustratör och författare.

Född 1975 i Täby.

Bor i Haninge.

Familj: Man och tre barn.

Utbildning: Konstfack i Stockholm (Grafisk design & illustration) i Stockholm. Ända sedan den avslutade utbildningen år 2000 har hon frilansat som illustratör. Idag är hon verksam som illustratör och författare.

Designar omslag, illustrerar läroböcker och antologier, böcker och bilderböcker. Gör också hela bilderböcker.

Dubbelt Augustnominerad 2011 för ”Petras prick” där hon gjort både text och bild och för ”Konstiga djur” tillsammans med Lotta Olsson.

Fick 2011 Barnboksplaketten ”Din bok-vårt val”, litterärt pris som delas ut av Svenska bokhandelsmedhjälparföreningen.