Sara Lövestam gillar grammatik, språk och människor.
Sara Lövestam gillar grammatik, språk och människor. Bild: STEFAN TELL

Povel Ramels röst och toner förenar ung och gammal

”Vad står du här för?” Steffi funderar en liten stund. Varför står man vanligtvis utanför någons fönster? ”Jag hörde Povel Ramel”.

ANNONS
LocationStrömstad||

Så börjar vänskapen mellan 15-åriga Steffi Herrera och 90-årige Alvar Svensson.

Steffi är en udda fågel i skolan och blir mobbad för att hon inte är som alla andra. Hennes stora intresse är jazzmusik och hon tar sin tillflykt till musiken. Steffi drömmer om att ta sig ifrån den lilla Värmlandsorten och få börja på musikgymnasium i Stockholm.

Alvar Svensson bor på ålderdomshemmet Solhem och även han drömde en gång om en framtid som musiker. På ålderdomshemmet, i rummet med alla grammofonskivor, börjar Alvar sin berättelse om hur han hamnade i Stockholm och blev en legendarisk jazzmusiker.

”´Jag var bara en pojk första gången jag tog tåget till Stockholm, och det var 1942.´ Den rynkige mannen drar munnen till ett clownleende. Han heter Alvar Svensson, och en gång spelade han med Povel Ramel. På riktigt.”

ANNONS

Fram växer en stämningsfull berättelse om Stockholm, jazzen och Nalen. Skildringen är så levande att man som läsare verkligen känner att man befinner sig i Stockholm under 40-talet med budcyklister, gengasbilar, mörklagda fönster, jazzbönor och swingpjattar. Och Steffi lyssnar fascinerat på Alvars berättelse.

Författaren väver ihop huvudpersonernas liv och berättelsen växlar mellan Alvars musikliv i 40-talets Stockholm och Steffis drömmar och hennes kamp för att inte låta mobbarna knäcka henne.

Detta är en hjärtevärmande roman och bokens undertitel likaså den enda gång du möter just den vän du behöver säger mycket om kärnan i berättelsen.

Boken är en genuin ”må bra-roman” om vänskap över generationsgränserna och om att kunna växa och stå för den man är och vill vara.

Sara Lövestam

Kallar sig själv författare och grammatikapostel.

Skriver för både barn och vuxna.

Har varit SFI-lärare men slutade efter tio år för att bli författare på heltid.

Förutom skönlitteratur skriver hon språkkrönikor och talar språk i Språkakuten i TV 4 Nyhetsmorgon.

ANNONS