Strömstads bibliotekarier tipsar om böcker varje vecka i Strömstads Tidning.
Strömstads bibliotekarier tipsar om böcker varje vecka i Strömstads Tidning. Bild: Marita Adamsson

Skuggorna från Auschwitz växer

Veckans boktips har verklighetsbakgrund och handlar om hur kollektiv glömska tvingas fram i ljuset. Boken Tyska huset handlar om hur en ung kvinna i 60-talets Västtyskland sakta kommer den historia på spåren som hennes föräldrar valt att inte tala om: Vad som skedde i Polen under andra världskriget.

ANNONS
|

När den unga översättaren Eva Bruhn blir inkallad som tolk vid rättegången i Frankfurt 1963 vet hon mycket lite om vad som hände i Polen under 40- talet. Hon är uppvuxen i en krögarfamilj. Hennes hårt arbetande föräldrar driver restaurangen Tyska huset. I likhet med många andra i sin generation pratar de aldrig om kriget. Eva själv, som föddes vid krigsutbrottet, har bara otydliga minnen från krigsåren. Något hon alltid undrat över är varför hon kunde räkna på polska redan innan hon började studera språket. När hon nu i rättssalen tar del av vittnesmålen från Auschwitz-Birkenau börjar hennes föräldrars ovilja att tala om det förflutna oroa henne.

ANNONS

Annette Hess debutroman, som har verklighetsbakgrund, låter oss genom Eva ta del av den process som ledde till att Västtyskland på allvar konfronterades med det som skett i koncentrationslägren. Tidigare hade högt uppsatta nazister dömts, men i början av 60-talet var det framförallt fotfolket som stod åtalade, människor som hävdade att de bara lytt order och som efter kriget utan större svårigheter återgått till ett ”normalt” liv.

Det var chefsåklagaren Fritz Bauer som, trots stort motstånd, lyckades få till stånd rättsprocessen. Hans meningsmotståndare menade att det var bäst att glömma och gå vidare. Efterkrigstidens nödår var historia. Framtiden såg ljus ut. Bauer, idealisten, utgjorde ett hot mot den kollektiva glömska många ville leva i.

Att författaren har arbetat som manusförfattare för film och teve märks. Varje scen i boken erbjuder närvarokänsla. Jag är som läsare där, känner cigarettröken i vinterkylan, ser offrens vånda, hör de anklagade förneka sin skuld. Tidskänsla sätter sin prägel på den här fängslande berättelsen om hur familjehemligheter ur det förflutna kastar sina långa skuggor.

Annette Hess har uppmärksammats för sina manus till bland annat populära tv-serier. Nu har hon skrivit sin första roman.
Annette Hess har uppmärksammats för sina manus till bland annat populära tv-serier. Nu har hon skrivit sin första roman. Bild: Silvia Medina

Tysk författare, född i Hannover 1967

Har gjort serien Weissensee som med en östtysk familj i centrum berättar om DDR, den östtyska statens sönderfall och återföreningen. Serien fick pris för sin förmåga att förena popularitet med kvalitet. Den har också visats på SVT.

Tyska huset (Deutsches Haus) är hennes debutroman. Den kom ut i Tyskland 2018.

Svensk översättning av Aimée Delblanc 2020 på Albert Bonniers förlag.

ANNONS