Inför höstterminen tipsade smittskyddet om att elever kan hälsa med fötterna, och inte händerna, för att minska smittorisken. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Inför höstterminen tipsade smittskyddet om att elever kan hälsa med fötterna, och inte händerna, för att minska smittorisken. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Stian Lysberg Solum

Så många västsvenska elever har fått corona sedan skolstarten

Smittspridningen av covid-19 ökar bland unga i Västsverige – i vissa åldersgrupper.
Ny statistik visar hur viruset spridits sedan sommarlovet.
Fall har upptäckts bland gymnasieelever, på högstadier, mellanstadier och lågstadier.

ANNONS
|

Ett par månader in på läsåret klarnar bilden över hur covid-19 sprids bland skolelever.

Sedan skolstarten, som för många i regionen var vecka 34, har 229 elever i grund- och gymnasieskolan bekräftats smittade.

– Det behöver inte betyda att man blivit smittad i skolan. Vi ser ändå att en del av fallen är sådana som är kompisar, och umgås även utanför skolan. Det kan till exempel vara så att man haft en sammankomst, fest, kalas eller hängt ihop, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Ökar i mellanstadiet och högstadiet

Antalet fall har legat på en ganska jämn nivå i grundskolan, men bland gymnasieungdomar syns en tendens till stadigt ökande smittspridning.

ANNONS

– Här är inte högskolan inräknad, utan vi kollade bara antal fall i skolåldern. Det är inga stora tal, men det indikerar ju en del.

Förra veckan, vecka 42, noteras samtidigt en markant ökning även bland högstadie- och mellanstadieelever.

– Men det är fortfarande lågt i lågstadieåldern.

Ett av de tydligaste coronautbrotten i grundskolan just nu kopplas till Fjällboskolan i Utby, där flera elever blivit smittade.

LÄS MER:Därför kan du ha antikroppar – utan att veta om det

Fester ökar smittspridningen

Samtidigt har det blivit allt tydligare att covid-19 kan spridas på fester. Det tror Thomas Wahlberg kan vara en förklaring till att spridningen tycks öka bland gymnasieungdomar.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser hur vissa fall som upptäcks kan knytas till tydliga smittkedjor: ”I gymnasieåldern ser vi att en del har haft gemensamma kompisar eller umgåtts privat.”
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser hur vissa fall som upptäcks kan knytas till tydliga smittkedjor: ”I gymnasieåldern ser vi att en del har haft gemensamma kompisar eller umgåtts privat.” Bild: Meli Petersson Ellafi

– Vi har sett att största gruppen vi haft är 20-29 år. Det är den vanligaste åldersgruppen och där vi ser flest antal fall. Det gör det särskilt viktigt att just den gruppen tänker på fester.

Menar du att det finns korrelation mellan de två åldersgrupperna?

– Det skulle jag vilja säga. Gymnasieåldern och högskoleåldern, de som är däromkring är den vanligaste gruppen. Det är ofta inte de som blir speciellt sjuka, men de kan framför allt smitta andra.

Testning kan påverka statistiken

Statistiken kan påverkas av hur mycket barn och unga testar sig.

Sedan den 1 september har rekommendationen från Folkhälsomyndigheten varit att barn i grundskolan ska testa sig vid minsta symptom. Dessförinnan uppmanades de enbart att stanna hemma vid minsta symptom.

ANNONS

Thomas Wahlberg vill varna för hur antalet fall, särskilt bland gymnasieelever, kan påverka pandemins utveckling.

– Det kan vara så att den åldersgruppen kan bli en motor för smittspridningen.

LÄS MER:Coronafall bekräftade på tre av skolorna i Strömstad

LÄS MER:Skolorna en spegel av smittoläget i samhället

LÄS MER:Ändrade regler för snoriga barn i skolan och på förskolan i höst

ANNONS