M i Bohuslän säger nej till havsbaserad vindkraft

Moderaterna i Bohuslän säger nej till vindkraftsparker till havs längs Bohuskusten. Nu anklagar statsminister Magdalena Andersson (S) Moderaterna för att bedriva kampanj mot vindkraft till havs.

ANNONS

Tanums kommunstyrelse beslutade i slutet av januari att man kommer att arbeta för att vindkraftsparken Vidar inte byggs utanför Bohuskusten. Kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd (M) uttryckte stor oro över projektets konsekvenser.

– Att tillåta en etablering av denna storlek rakt utanför vår kust skulle skapa enorma negativa konsekvenser för oss människor som bor, verkar och lever här, sa hon då.

LÄS MER:Tanums kommun kritisk till marin vindkraftspark

LÄS MER:Louise Thunström (S): ”Det blir så populistiskt”

Fler moderata företrädare i Bohuslän har riktat stark kritik mot vindkraftsplanerna till havs. Bland dem Sotenäs kommunalråd Mats Abrahamsson (M) som i en debattartikel i Strömstads Tidning den 20/1 skrev att de planerade vindkraftsparkerna ”kommer att förändra vår unika kust för överskådlig framtid. Till detta experiment säger jag definitivt nej”.

ANNONS

LÄS MER:Offra inte Bohuskustens unika värden för vindkraftsexperiment

Nu har de lokala moderaternas uttalanden väckt kritik från högsta ort – statsminister Magdalena Andersson (S).

– Bygga billig el här och nu i form av havsbaserad vindkraft är något som Moderaterna kampanjar emot, sa Magdalena Andersson vid måndagens partiledardebatt i TV4.

Johan Hultberg (M), riksdagsledamot bosatt i Fjällbacka, håller inte med om att det pågår en moderat kampanj mot vindkraft till havs. Till P4 Väst säger han att det inte finns någon sådan partipiska.

– Här är det ju en lång rad lokala moderata företrädare som har lyft fram de lokala konsekvenserna av de här projekten. Jag tror att det är klokare att titta på möjligheterna för havsbaserad vindkraft på de platser där det redan finns tillgång till bra anslutningsmöjligheter, säger han till radiokanalen.

Det finns tre planerade projekt i Skagerrak med totalt cirka 300 vindkraftverk. Projekten Vidar och Poseidon drivs av det norskägda bolaget Zephyr, och projektet Mareld drivs av det svenska bolaget Hexicon.

Vindkraftverken som Zephyr planerar i havet utanför Strömstad ska kunna producera el motsvarande fyra procent av Sveriges elbehov. Det handlar om mellan 66 och 91 flytande vindkraftverk som bolaget ska bygga enligt planerna.

– Det är svårt att gå ut med några exakta summor eftersom det är så långt fram i tiden men det är såklart en mångmiljardinvestering, sa Simon Landqvist, Zephyrs projektchef för vindkraftparken Vidar, till Strömstads Tidning i januari.

ANNONS

LÄS MER:Vindkraftspark planeras – kan elförsörja en miljon hem

Fakta: Vindkrafts­planerna

Just nu ligger flera företag i startgroparna för projekt i Västerhavet.

Bara utanför bohuslänska kusten har fem projekt med totalt 465 verk registrerats hos länsstyrelsen. I höjd med Halland finns det dessutom planer på ytterligare fyra projekt.

Vindparken Vidar, i höjd med Grebbestad och utanför Kosterhavets nationalpark, är ett av projekten. Företaget Zephyr, som står bakom Vidar, är i en väldigt tidig fas av planeringen men vill bygga maximalt 91 stycken flytande kraftverk, upp till 340 meter höga.

ANNONS