Nytt svenskt dödsfall utreds efter Astra-vaccination

Läkemedelsverket utreder ytterligare ett svenskt dödsfall efter Astra-vaccination. Enligt uppgifter till SVT vårdades kvinnan på Näl innan hon avled, cirka två veckor efter att hon fått vaccinet.

ANNONS
|

En kvinna i 70-årsåldern har dött efter att hon fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Det rapporterade SVT Nyheter Väst på måndagen. Enligt SVT ska kvinnan ha varit fullt frisk när hon fått vaccinet.

Kvinnan drabbades senare av blodpropp och låga nivåer av blodplättar och vårdades på intensivvårdsavdelningen, innan hon avled förra veckan, enligt SVT.

NU-sjukvården har gjort en anmälan till Läkemedelsverket eftersom kvinnan fick en hjärnblödning och nyss hade vaccinerats.

”Vi anmäler alltid misstänkta allvarliga biverkningar till Läkemedelsverket”, säger NU-sjukvårdens chefsläkare Olof Ekre, i ett pressmeddelande. I övrigt vill man inte kommentera händelsen på grund av patientsekretessen, skriver Lotta Abrahamsson, kommunikatör på Nu-sjukvården i ett mejl.

ANNONS

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, bedömer att blodproppar med låg nivå av blodplättar bör klassas som en mycket ovanlig biverkning av Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Nyttan överväger riskerna, konstaterar EMA. Fallen är få och sjukdomstillstånden kan även förekomma naturligt, vilket gör att det är svårt att fastslå att vaccinet är orsaken, enligt Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt vaccinet till personer som är 65 år eller äldre.

LÄS MER:Tegnell om Astra-beskedet: ”Får se hur det påverkar”

”Astra Zenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år”, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i förra veckan.

I början av april hade Paul-Ehrlich-Institut i Tyskland rapporterat 31 fall av den här sällsynta typen av blodproppar hos totalt 2,7 miljoner vaccinerade personer. I Storbritannien, där mer än 18 miljoner personer fått Astra-vaccinet hade 30 fall rapporterats, det skriver TT, som hänvisar till BBC News.

I Tyskland handlade 90 procent av rapporterna om personer under 60 år. I Storbritannien har man, precis som i Sverige, främst rekommenderat vaccinet till personer över 65 år, enligt TT.

LÄS MER:Experterna: Så ska du tänka om du blir erbjuden Astra Zenecas vaccin

LÄS MER:Norge lånar ut vaccin till Sverige

ANNONS