Tegnell om Astra-beskedet: ”Får se hur det påverkar”

Astra Zenecas vaccin kan fortsätta ges till personer över 65 år. Men stoppet förlängs samtidigt för yngre. Trots att EMA menar det inte finns någon klarlagd koppling mellan de sällsynta biverkningarna och ålder.
– Jag tycker EMA ger lite dubbla budskap här, att dels säga att det inte finns koppling och samtidigt säga att ingen över 65 verkar fått den här biverkan, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS
|

Smittspridningen ser ut att fortsätta ligga på en hög nivå i Sverige. Däremot verkar ökning ha planat av. Sammanlagt finns 49 629 bekräftade sjukdomsfall i Sverige. 13 595 har dött i Sverige med covid-19.

I går meddelande den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att det finns en koppling mellan sällsynta, men farliga, biverkningar och Astra Zenecas vaccin. Vaccinet kommer även i fortsättningen att endast ges till personer över 65 år i Sverige.

Fortsatt hög vaccinationsvilja

Prognosen är att runt en kvarts miljon doser kommer levereras den här veckan av det berörda vaccinet. Anders Tegnell menar att vaccinviljan är väldigt hög, även för Astras vaccin. Det har inte kommit några signaler från de regionala vaccinsamordnarna om att personer skulle tacka nej på grund av all den uppmärksamhet som varit kring vaccinet och eventuella biverkningar.

ANNONS

– Det är ett väldigt bra vaccin och det väldigt tydligt att riskerna för äldre, om riskerna över huvud taget finns, är väldigt, väldigt små.

Det fortsatta vaccinstoppet lär inte göra att doser bli liggande. Än finns det många över 65 som varken fått en första eller andra dos, enligt Anders Tegnell.

– Vi är inte i närheten av att få ett överskott på ett tag framåt. Vi kommer skicka signaler så tidigt som möjligt om vi ser tecken på att vi får ett överskott av något vaccin.

Om stoppet fortsätter kommer vaccinationsinsatsen delvis behöva planeras om när yngre grupper ska få vaccin.

– En viss påverkan kommer det bli framåt. Dels får vi se vad EMA:s fortsatta utredningar landar i, dels hur det blir med tillgängligheten till andra vacciner, säger Anders Tegnell.

Högt tryck i vården

Vårdbehovet har följt samma mönster under hela pandemin. Först kommer ökningar i smittspridning, någon vecka senare ökar även antalet inlagda på sjukhus. Över 2 000 personer är nu inlagda med smittan, 366 finns på intensivvårdsavdelningar. I Sverige finns det 95 lediga intensivvårdsplatser för tillfället. Vårdbelastningen är hög, enligt Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

– Det är ett väldigt ansträngt läge just nu. Med över 2 000 personer som behöver vård ligger vi nu på samma nivå som första veckan i december, säger hon.

ANNONS
ANNONS