Folkkära valrossen Freya hyllas med staty i Oslo

Förra sommaren drog hon stor publik varhelst hon dök upp på sin turné i Skandinavien. Men den sällskapssjuka valrossen Freyas öde slutade med avlivning. Efter en stor insamling har nu en staty till hennes ära invigts i Oslo.

ANNONS
|

Förra sommaren dök plötsligt en stor valross upp på Smögenbryggan i Sotenäs. Snabbt samlades hundratals människor för att titta när hon låg och lapade sol mitt bland semesterfirare.

– Det här är jätteovanligt. Förmodligen är det havsströmmarna som till slut fört den till Smögen, sa då Kennet Lundin, docent i marinbiologi vid Göteborgs naturhistoriska museum, till GP.

Valrossen Freya dök simmade längs kusten

Valrosshonan fick namnet Freya och samlade stora folksamlingar på alla platser där hon siktades på sin simtur från Danmark längs med den svenska kusten till Norge. På sina stopp gjorde hon det till en vana att lägga sig bekvämt bland båtarna och sola.

ANNONS

I Norge tog dock historien om Freya slut i mitten på augusti förra året. Då avlivades hon av norska Fiskeridirektoratet. Detta efter att norska myndigheter flera gånger gått ut och varnat för att avlivning kunde bli aktuellt om människor inte slutade försöka komma för nära valrossen.

– Beslutet togs efter en samlad bedömning där vi kom fram till att människors liv och hälsa kunde vara i fara, uttalade sig fiskeridirektör Frank Bakke-Jensen på Fiskeridirektoratets hemsida vid tillfället.

Samlade in över en kvarts miljon norska kronor

Nu får den folkkära valrossen en postum hyllning. Många blev upprörda över beslutet att avliva Freya och en privat insamling startades till hennes minne med målet att uppföra en staty av henne. Initiativtagaren var Erik Holm och över en kvarts miljon norska kronor samlades in på kort tid. I den norska tidningen NRK intervjuades han om sina känslor när valrossen avlivades:

– Jag blev irriterad över beslutet och tyckte att det var en lite för lätt lösning. Då tänkte jag ”låt oss göra en staty för att hedra henne och påminna oss om hur egoistiska vi människor är” – dels på grund av beslutet som togs, dels för att vi misslyckades följa varningarna om att inte vara för nära henne.

Under lördagen blev det hela verklighet när en naturtrogen stenstaty avtäcktes på Kongens Marina i Oslo. Statyn är skapad av norska konstnären Astri Tonoian.

ANNONS

LÄS MER:Freya kan bli staty – nästan 300 000 kronor insamlade

LÄS MER:Kändisvalrossen Freya har avlivats

LÄS MER:Minnet av Freya lever kvar i ny dokumentär

ANNONS