Valrossen Freya i Strömstad i april 2022.
Valrossen Freya i Strömstad i april 2022. Bild: Arvid Brandström

Kändisvalrossen Freya har avlivats

Den populära valrossen Freya, som i våras besökte även Strömstad, har avlivats, det rapporterar norska NRK.

ANNONS
|

– Beslutet om avlivning har tagits efter en helhetsutvärdering där vi kom fram till att människors liv och hälsa kunde vara i fara, säger fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i ett pressmeddelande.

Bohusläningen rapporterade för ett par veckor sedan om att valrossen Freya haft en händelserik sommar efter sitt besök på Smögen. Bland annat att hon tagit sig vidare till grannlandet Norge.

Här har dock problem uppstått i samband med nyfikna badgäster.

”Vi har fått rapport om att valrossen Freya har kommit till Kadettangen och precis jagat en person som badat. Den uppförde sig lite argt och ’väste’. Vi har polisbåt på väg för att se till att badgäster håller avstånd till djuret”, skrev norska polisen på Twitter då.

ANNONS

Nu står det alltså klart att den folkkära valrossen har behövt avlivas.

– Vi har förståelse för att detta beslut kan skapa reaktioner, men jag är trygg med att detta var rätt väg att gå. Vi är måna om djurs väl och ve, men människors liv och hälsa går före, säger Bakke-Jensen till NRK.

Norska mysigheter har vid flera tillfällen uppmanat åskådare att hålla avstånd och även varnat för att en avlivning av valrossen varit under övervägande.

Enligt norska Fiskedirektoratet har avlivningen skett av myndighetens personal och att kroppen nu kommer att tas om hand av veterinär.

ANNONS