Freya kan bli staty – nästan 300 000 kronor insamlade

Den döda valrossen Freya kan återuppstå – som staty.
Kort efter hennes död startades en insamling för att hedra hennes minne. En insamling som hittills samlat in nästan 300 000 kronor.
– Det hade varit naturligt att ställa statyn nära där hon faktiskt var, säger Erik Holm, som startade insamlingen, till NRK.

ANNONS
|

”Människors liv och hälsa kunde vara i fara”, menade det norska Fiskeridirektoratets när de tog beslutet att avliva valrossen Freya i mitten av augusti.

LÄS MER:Kändisvalrossen Freya har avlivats

Då hade valrossen hunnit bli Freya med, om inte hela världen så i alla fall hela Europa efter att ha dykt upp på flera olika ställen längst med kusterna. Vid ett tillfälle sågs hon vila ovanpå en ubåt i en nederländsk hamn. Under våren solade hon på en brygga för vattenskotrar på Smögen och hann även med ett besök i Strömstad i slutet av april.

Men majoriteten av sin tid spenderade hon i Oslofjorden. Där var hon också när hon fick sin sista vila.

ANNONS

– Jag blev irriterad över beslutet och tyckte att det var en lite för lätt lösning. Då tänkte jag ”låt oss göra en staty för att hedra henne och påminna oss om hur egoistiska vi människor är” – dels på grund av beslutet som togs, dels för att vi misslyckades följa varningarna om att inte vara för nära henne, säger Erik Holm till NRK.

LÄS MER:Insamling startad för staty till minne av valrossen Freya

Jagade badgäst

Trots upprepade uppmaningar vägrade allmänheten följa de norska myndigheternas rekommendationer om att hålla avstånd till Freya, och flera farliga situationer uppstod.

Vid ett tillfälle jagade valrossen en badgäst, uppträdde argt och väste efter att personen kommit Freya för nära. Till slut hade myndigheterna inget annat alternativ än avliva henne. Den 14 augusti kom dödsbeskedet.

– Välutbildad personal genomförde insatsen enligt gällande rutiner för avlivning av marina däggdjur. Handlingen fortgick utan dramatik, meddelade fiskeridirektör Frank Bakke-Jensen efter avlivningen.

Nästan 300 000 kronor insamlade

Freyas död gick dock inte obemärkt förbi – beskedet väckte starka känslor. Bara dagar efter dödsfallet startade Erik Holm en privat insamling för att resa en staty i hennes minne.

Hittills har 267 518 norska kronor, motsvarande cirka 287 000 svenska kronor, samlats in. Insamlingen har engagerat över 1 500 personer.

ANNONS

Om statyprojektet inte skulle gå att genomföra, eller om pengarna inte skulle räcka, kommer summan skänkas till WWF Norge, enligt insamlingens hemsida.

Var statyn av den 600 kilo tunga valrossen från Svalbard skulle kunna stå är inte klart än. Men att placera den på halvön Kadettangen i norska Bærum där Freya spenderade sin sista tid är ett möjligt alternativ.

– Det hade varit naturligt att ställa statyn nära där hon faktiskt var, säger Erik Holm, som startade insamlingen, till NRK.

LÄS MER:Här simmar valrossen in i Strömstads hamn

LÄS MER:Valrossen Freya jagade norska badare: ”Väste”

ANNONS