Vårdpersonal ska inte längre testas för covid-19

Sedan pandemins början har vårdpersonal testats vid symptom på covid-19. Nu slopar Folkhälsomyndigheten rekommendationen.

ANNONS
|

Från och med onsdag, den 15 februari, ska vård- och omsorgspersonal inte längre provtas för covid-19.

– Under den senaste perioden med hög smittspridning av covid-19 har vi sett att testningen av personal har haft marginell effekt för att begränsa spridningen i de här miljöerna. Det cirkulerar även andra luftvägsvirus som kan orsaka svår sjukdom för personer som tillhör en riskgrupp, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Inga coronatester för allmänheten

Vårdpersonalen har varit en prioriterad grupp för att provtas ända sedan coronaviruset först upptäcktes i Sverige, i början av 2020, även om provtagningskapaciteten inledningsvis var begränsad.

Även om allmänheten sedan ett år tillbaka inte längre ska testas har personal på bland annat sjukhus och äldreboenden alltjämt uppmanats att testa sig, bland annat för att förebygga smittspridning till sköra patienter.

ANNONS

Patienter och omsorgstagare ska provtas

Men från och med onsdag är det alltså endast patienter och omsorgstagare med covid-19-symptom som ska provtas för sjukdomen.

– För att inte utsätta patienter och boende för smittrisk är det extra viktigt att vård- och omsorgspersonal tänker på att stanna hemma vid sjukdom.

Smittspridningen av luftvägsvirus har minskat den senaste tiden, efter toppen kring jul och nyår. Sjukvården i exempelvis Västra Götaland har därför också lättat på andra åtgärder. Bland annat behöver besökare sedan den 1 februari inte längre använda munskydd.

LÄS MER:Magnus Gisslén: Dags att återgå till det normala

LÄS MER:FHM rekommenderar påfyllnadsdos av coronavaccin

ANNONS