Magnus Gisslén. professor och överläkare, tycker att vi är för känsliga.
Magnus Gisslén. professor och överläkare, tycker att vi är för känsliga. Bild: Thomas Johansson

Magnus Gisslén: Dags att återgå till det normala

Ett år efter att Sverige blev fritt från coronarestriktioner uppmanar FHM fortfarande oss alla att stanna hemma om man är sjuk – helt i onödan enligt överläkaren Magnus Gisslén.
– Vi kan inte vara för känsliga och inte röra oss ute bara för att det rinner lite i näsan, säger Magnus Gisslén till Ekot.

ANNONS
|

I dag är det exakt ett år sedan coronarestriktionerna släpptes. Mycket har återgått till det vanliga, men den del saker står fast.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är fortsatt att alla, oavsett ålder, ska stanna hemma om man är sjuk och har symtom som skulle kunna vara covid-19. På så sätt vill man hålla smittspridningen nere.

Men Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik och professor vid Göteborgs universitet, delar inte den bilden. Han menar att vi istället inte borde stanna hemma vid lättare sjukdom – det för att pandemin lärde oss att det kan vara bra att få förkylningar.

– En förkylning någon gång då och då är något som immunförsvaret behöver för att ge ett ganska gott skydd mot de här infektionerna så att man inte blir sjuk av dem, säger Magnus Gisslén till Ekot.

ANNONS

Enligt överläkaren är vi lite väl försiktiga i dag och stannar hemma i onödan.

– Vi kan inte vara för känsliga och inte röra oss ute bara för att det rinner lite i näsan. Jag tror att det är läge att börja leva mer normalt, säger Gisslén.

LÄS MER:FHM rekommenderar påfyllnadsdos av coronavaccin

LÄS MER:Toppen av vågen passerad – kraftig minskning av antalet covid-19-patienter

LÄS MER:Läkare med postcovid: ”Ångestfyllt med infekterade patienter”

LÄS MER:Nya omikronvarianten XBB 1.5 sprids snabbt – finns fall i Sverige

ANNONS