Morgan Johansson räddas kvar som minister

Morgan Johansson (S) räddas kvar som minister efter riksdagens omröstning idag. – Mitt förtroende för Morgan Johansson är obrutet, säger Amineh Kakabaveh (-) som avgjorde omröstningen.

ANNONS
|

Med knapp marginal står det klart att Morgan Johansson (S) kan sitta kvar som justitieminister.

Nio talare höll anföranden innan det är dags för omröstningen om Morgan Johanssons framtid, säger talman Andreas Norlén i sitt öppningsanförande.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist, var tungan på vågen i omröstningen.

- Jag och Morgan har haft ett väldigt välfungerande samarbete i kampen mot hedersförtryck, ingen annan justitieminister har tagit initiativ till så många lagskärpningar på det området. Mitt förtroende för Morgan Johansson är obrutet, sa hon i sitt anförande.

Hon fortsatte:

- Jag vet att Morgan Johansson är en politiker som värnar om rättssäkerheten. jag litar inte på den politiska oppositionen.

ANNONS

”Vänstervilden har tagit regeringen som gisslan”

Kristdemokraternas Ebba Busch kritiserade Magdalena Andersson och regeringen för deras hållning mot Amineh Kakabaveh.

- Vänstervilden har tagit regeringen som gisslan, sa hon och menade att det är ett svaghetstecken att Amineh Kakabaveh "velat" inför tisdagens omröstning.

I sitt anförande sa Ebba Busch att Morgan Johansson gång på gång far med osanning. Hon tar upp de skjutningar som skett i Sverige.

- Vi kommer i dag att rösta för misstroendet mot Morgan Johansson.

Ebba Busch avslutade med att säga att en borgerlig regering är det enda alternativet i kommande val.

”Brist på personlig och professionell lämplighet”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tog vid efter Ebba Busch i talarstolen.

- Det är moderaternas bestämda uppfattning att Morgan Johansson gång på gång visat brist på personlig och professionell lämplighet. Vi kommer därför rösta ja till misstroendeförklaringen.

Ulf Kristersson menade att Magdalena Andersson försöker skrämma riksdagen till att inte använda verktyget att ta till en misstroendeomröstning.

- Regeringen uppträder med maktens arrogans som vi som varit med ett tag känner igen från tiden när Socialdemokraterna hade egen majoritet men de har de inte längre. Statsministern har hävdat att ett misstroende mot en enskild minister innebär att hela regeringen måste avgå. Det stämmer helt enkelt inte, den enda som hotat med regeringskris är statsministern själv.

ANNONS

Ulf Kristersson radade upp siffror kring skjutningar och gängvåld under Morgans Johanssons tid som justitieminister.

- Det dödliga skjutvåldet terroriserar inte bara storstäderna. Jag kan inte föreställa mig något annat demokratiskt land där ett sånt facit inte hade fått några konsekvenser för de ansvariga.

174 röstade för - det räcker inte

Röstningen i riksdagen är avgjord och Morgan Johansson får sitta kvar i regeringen som justitieminister. 175 personer hade behövt rösta för ett missförtroende för att Morgan Johansson skulle förlora sin ministerpost, nu var det 174 som röstade för.

97 personer röstade mot misstroendeförklaringen, 70 avstod och 8 ledamöter var frånvarande.

Efter omröstningen i riksdagen höll statsminister Magdalena Andersson (S) pressträff.

Statsministern menar att oppositionens "lättvindiga beslut" äventyrar Sverige Nato-ansökan i en känslig tid rent säkerhetspolitisk.

- Det är hundra dagar kvar till valet då prövas svenska folkets förtroende för hela regeringen politik. för tre veckor sen fattade vi beslutet om att ansöka till Nato. Jag tillkännagav det tillsammans med partiledaren för det största oppositionspartiet. Det var ett styrkebesked. Att vi skulle stå enade i en svårt och utmanande situation. Men nu kan jag konstatera att Moderaternas partiledare inte vill bidra till den sammanhållningen Sverige behöver.

LÄS MER:Nytt besked: Kakabaveh lägger ned sin röst

LÄS MER:Regeringen kan avgå om riksdagen fäller Morgan Johansson

ANNONS