Nytt besked: Kakabaveh lägger ned sin röst

Socialdemokraterna har inte ingått någon ny uppgörelse med Amineh Kakabaveh – men lovar att hålla fast vid förra höstens avtal. Nu meddelar Kakabaveh att garantierna är tillräckliga för att hon ska rädda kvar Morgan Johansson – och inte utlösa en ny regeringskris. – Jag har bara sovit tre timmar, men nu har jag bestämt mig för att lägga ned min röst, säger hon till GP.

ANNONS
|

Turerna har varit många inför tisdagens omröstning om justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Omröstningen sker klockan 12 efter att Sverigedemokraterna med stöd av M, KD och L har riktat misstroende mot honom. Detta eftersom han, enligt oppositionspartierna, missköter sitt uppdrag och kampen mot brottsligheten.

Tidigt stod det klart att avgörandet låg hos den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som valdes in för Vänsterpartiet.

På tisdagsmorgonen uppgav hon i SVT:s Morgonstudion att hon ska lägga ned sin röst i misstroendeomröstningen mot Johansson, och att hon bestämt sig på väg till tv-studion.

– Jag har funderat jättemycket efter olika möten med Socialdemokraterna, olika omgångar i natt och på morgonen, och i samtal kommit fram till att jag ska lägga ner min röst, säger hon till SVT.

ANNONS

Krävde bekräftelse

Hon lämnade dock en lucka öppen för att ändra sig. För att rädda Johansson krävde hon att S skulle gå ut i media och bekräfta den överenskommelse hon har med partiet sedan i höstas. För att lägga ned sin röst krävde hon att S skulle stå upp för överenskommelsen med henne i intervjuer i media fram till omröstningen vid lunchtid i dag.

– Jag väntar till klockan 12 om Tobias Baudin och regeringen bekräftar offentligt i medierna, sa hon till P1 Morgon i Sveriges radio.

Kort därefter gick Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin ut i TT och sa just detta, och att det inte finns någon ny uppgörelse med Kakabaveh – utan att det är samma gamla uppgörelse från förra hösten som gäller.

– Nej, det finns inget nytt, inget har hänt. Den överenskommelse som är från i november i fjol den gäller, sa Baudin.

Baudin slog fast att S kommer att hålla fast vid det avtal som gäller sedan tidigare.

”Han har levererat”

Efter beskedet till TT säger Amineh Kakabaveh till GP att hon nu har bestämt sig.

– Jag kommer att lägga ned min röst, säger hon vid ett samtal i riksdagen.

Förklaringen hon ger är att Morgan Johansson har stått upp för de frågor hon brinner för, att arbeta mot hedersvåld och mäns våld mot kvinnor. Men också för att S försäkrat henne om att den tidigare uppgörelsen gäller.

ANNONS

– Socialdemokraterna har uppfyllt sina löften och Morgan Johansson framför allt har varit den justitieminister som har levererat på den här frågorna. Det här har inte varit mot honom. Han blev gisslan.

Beslutet har dock inte varit enkelt, slår hon fast. Hon har bara hunnit sova tre timmar under natten på grund av allt funderande och olika kontakter med S-företrädare.

Finns det något läge där du kan ändra dig igen?

– Det är om de (Socialdemokraterna) skulle ändra sig igen. Då kan jag också göra det.

Busch: Dåligt för Sverige

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch var gäst i SVT:s Morgonstudion på tisdagen. Hon kommenterade Kakabavehs beslut med orden:

– Det är en dålig uppgörelse för Sverige. Jag hoppas att Magdalena Andersson fortfarande kommer att tacka ja till det erbjudande, det förslag till lösning, som vi har presenterat på detta, säger hon till SVT.

Ebba Busch (KD) hoppas fortfarande att statsministern ska vilja acceptera hennes erbjudande mot att Morgan Johansson (S) petas ur regeringen.
Ebba Busch (KD) hoppas fortfarande att statsministern ska vilja acceptera hennes erbjudande mot att Morgan Johansson (S) petas ur regeringen. Bild: Nils Petter Nilsson

Erbjudandet från Busch kom i TV4:s partiledardebatt på söndagskvällen och gick ut på att KD inte kommer att medverka till fler misstroendevotum under mandatperioden – om Andersson petar justitieministern.

Misstroendeförklaringen mot justitieministern väcktes i förra veckan av Sverigedemokraterna, och Moderaterna, Kristdemokraterna, och Liberalerna ställde sig bakom.

Totalt samlar partierna 174 mandat i riksdagen. För att Morgan Johansson ska tvingas lämna sin post krävs det att 175 riksdagsledamöter röstar emot ministern. I nuläget krävs att någon ledamot går emot sitt partis linje för att han ska fällas i omröstningen klockan 12.

ANNONS

LÄS MER:Regeringen kan avgå om riksdagen fäller Morgan Johansson

ANNONS