Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Bild: Anna Tärnhuvud

Regeringen kan avgå om riksdagen fäller Morgan Johansson

SD vill förtidspensionera justitieminister Morgan Johansson (S) – och får stöd av M, KD och L. Statsminister Magdalena Andersson (S) meddelar nu att hon avgår om Johansson fälls. – Det här är farligt på riktigt, säger hon.

ANNONS

Kritiken har varit stenhård mot justitieminister Morgan Johansson efter den senaste tiden skjutningar som drabbat flera delar av landet.

Den sista maj såg statistiken ut som sådan att det hade varit 151 skjutningar totalt under årets 151 första dagar.

På torsdagen meddelade SD att man nu väcker ett misstroendevotum mot Morgan Johansson. Hotet från riksdagen att sparka Morgan Johansson från sin post, som högst ansvarig för polisen och rättsväsendet, stöds av M, KD och L.

SD:s gruppledare Henrik Vinge uttalade sig så här på torsdagen:

– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge vid frågestunden i riksdagen.

ANNONS

– Det hoppas jag att vi kan göra nästa vecka, säger Vinge och yrkar på att riksdagen, i enlighet med reglerna i Regeringsformen ska pröva förtroendet för Morgan Johansson.

På torsdagseftermiddagen kommenterade statsminister Magdalena Andersson hotet och skällde ut hela högeroppositionen, som enligt henne agerar oansvarigt.

– Det pågår ett krig i vårt direkta närområde, vi befinner oss ett väldigt känsligt läge för vår och Finlands Nato-ansökan och att då skapa politisk oreda och osäkerhet är fullständigt oansvarigt, säger hon.

För att Morgan Johansson ska bli av med jobbet krävs det bara en röst. Den skulle kunna komma från Centerpartiet, men det kan också vara den politiska vilden Amine Kakabaveh (-).

Varken Kakabaveh eller Centerledaren Annie Lööf har i nuläget aviserat att de kommer att stödja misstroendevotumet. Vänsterpartiet har meddelat att man inte kommer att rösta för misstroende för Morgan Johansson.

ANNONS