FHM om julen: Planera firandet utifrån den ökande smittan

Covidsmittan sprider sig allt mer och myndigheterna varnar nu för att hårdare restriktioner står för dörren när julen närmar sig. Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att se över planerna för julfirandet. Detsamma gäller stundande julbord.
– Och var beredd på att det kan komma fler rekommendationer och beslut om åtgärder inom en snar framtid, säger Britta Björkholm på FHM.

ANNONS

Redan nästa vecka kan alla, även vaccinerade, på nytt behöva hålla avstånd, jobba hemifrån och använda munskydd i kollektivtrafiken. Det framkom när regeringen höll pressträff tillsammans med Folkhälsomyndigheten tidigt på torsdagsmorgonen.

LÄS MER:Nya åtgärder mot covidsmittan väntas nästa vecka

Bakgrunden är att covidsmittan ökar i hela samhället nu. Smittspridningen ökade med 47 procent förra veckan, jämfört med veckan innan. Smittan fortsätter dessutom att stiga innevarande vecka, meddelade Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under torsdagens andra pressträff, på eftermiddagen.

GP avslöjade på torsdagen att en högspecialiserad avdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset har drabbats av ett coronautbrott efter en personalfest på ett hotell i Göteborg för två veckor sedan. Totalt deltog omkring 400 anställda på festen varav ett 20-tal nu konstaterats sjuka i covid-19.

ANNONS

LÄS MER:20-tal covidsmittade efter personalfest på Sahlgrenska

Även de 60 personerna i Oslo som misstänks ha smittats med den nya virusvarianten omikron när de åt julbord är en illustration av hur smittspridningen kan komma att se ut framöver.

LÄS MER:Misstanken: Världens största utbrott av omikron i Oslo

LÄS MER:VG-regionen återinför krav på munskydd

Planera för julfirandet och julborden

Hur påverkar detta till exempel den stundande julen där gamla och unga möts och hur tänker FHM kring julborden och hur man ska tänka för att minska risken för smittoutbrott?

Britta Björkholm konstaterade att det så klart är tillåtet att ha privata sammankomster, men tyckte att alla behöver tänka till hur man gör.

– Vi vet ju vilka åtgärder som är effektivast för att minska risken för smitta; i första hand se till att de som deltar är vaccinerade. Sen kan man också undvika de största sammanhangen och fundera på om man kan dela upp evenemanget och möjliggöra för att hålla avstånd i firandet.

När det gäller julborden anser Britta Björkholm att det är läge att tänka sig för.

– Med den ökande smittspridningen vi har och tills dess att det beslutas om nya åtgärder tycker vi att man ska vara lite vaksam på hur man har planerat sina evenemang och framförallt minska storleken på antalet deltagare, samt möjliggöra för gott om utrymme för att kunna hålla avstånd. Och var beredd på att det kan komma fler rekommendationer och beslut om åtgärder inom en snar framtid när man planerar.

ANNONS

Till det kommer givetvis att vaccinera sig och se till att även gästerna är vaccinerade.

LÄS MER:Stor ökning av covidsmittan i regionen

Vården måttligt påverkad – än så länge

Än så länge har den ökade svenska smittspridningen inte gett stora avtryck i vården och det senaste halvåret har både patienter som vårdas på iva liksom antalet dödsfall legat på en låg nivå. Här har vaccinationerna enligt FHM varit avgörande.

Om smittspridningen ökar kraftigt kan det däremot få allvarliga konsekvenser för vården trots att vi har en hög vaccinationsgrad. Det visar erfarenheter från många andra länder med likartad vaccinationstäckning som Sverige, konstaterade Karin Tegmark Wisell under förmiddagens presskonferens.

– Kan vi bromsa smittspridningen och öka vaccinationerna så behöver vi förhoppningsvis inte fler åtgärder, sa hon.

ANNONS