Många testar positivt för covid-19 i Västra Götalandsregionen just nu.
Många testar positivt för covid-19 i Västra Götalandsregionen just nu. Bild: Anders Ylander

Stor ökning av covidsmittan i regionen

Smittan fortsätter att stiga i Västra Götaland. Sedan förra veckan är det en ökning med 54 procent.

ANNONS

Under vecka 47 (22-28 november) bekräftades 1 670 personer smittade med covid-19. Det är en ökning med 54 procent jämfört med vecka 46. Det visar siffror från Västra Götalandsregionen som offentliggjordes på onsdagsmorgonen.

Det är tredje veckan i rad som smittan ökar.

Det är dock inte helt jämförbara siffror då testningen under vecka 46 var begränsad. Under vecka 47 hade Folkhälsomyndigheten återgått till att testa alla med symptom, oavsett vaccinationsstatus.

Nu börjar den ökade smittspridningen de senaste veckorna även märkas i sjukvården där antalet patienter ökar rejält på både iva och inneliggande patienter. På en vecka har antalet iva-patienter ökat från två till nio.

ANNONS

Trots veckor med ökad smittspridning har det tidigare inte märkts av ett ökat tryck på vården.

”Men nu är det en ganska rejäl ökning, vilket är en oroande utveckling”, säger tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn, i ett pressmeddelande.

– Från att smittspridningen tidigare mest berört yngre åldersgrupper ser vi nu en smittspridning i alla åldersgrupper, säger tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn.

Enligt honom är det en oroande utveckling, även om den är förväntad.

För en vecka sedan vårdades två patienter på regionens iva-avdelningar. Den 1 december har den siffran ökat till nio, vilket är ett tydligt hack i kurvan. Senast vi hade liknande nivåer var i slutet på september då åtta covidpatienter vårdades på iva.

Även antalet inneliggande patienter har ökat markant. Förra veckan låg 45 personer på vårdavdelningarna. På onsdagsmorgonen var de 63.

LÄS MER:Gott om vaccin när dos 3 ges – här finns tider och drop-in i Västra Götaland

LÄS MER:Smittskyddsläkaren om utbrottet i Strömstad

LÄS MER:Strömstad har näst störst smittspridning i regionen

ANNONS