Ebba Busch (KD), 


energi- och näringsminister.
Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister. Bild: Nils Petter Nilsson

Ebba Busch: Sverige kan inte gå vidare med elprisstöd

Företag som väntar på stöd för höga elräkningar kommer att få vänta ännu längre. Regeringen kan inte gå vidare med det föreslagna elstödet till företagen eftersom det bryter mot EU:s statsstödsregler, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på en pressträff.

ANNONS
|

Det finns idag ingen tidsplan för när elprisstöd kan betalas ut till företagen enligt regeringen.

– Sverige kan inte gå vidare med det stöd som Svenska kraftnät föreslog, säger Ebba Busch under torsdagens presskonferens.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har sedan tidigare lovat besked före jul om hur och när företagen ska få ta del av det utlovade elprisstödet.

Bryter mot EU-regler

Men Energimarknadsinspektionens tillägg till Svenska kraftnäts ansökan om elprisstöd, där ett krav på en förutbestämd taknivå infördes, bryter mot EU:s regler för statsstöd. Därför kommer stödet att behöva göras om från grunden.

Svenska kraftnät behöver nu ta fram en ny ansökan för hur stödet ska utformas.

ANNONS

– Det här är otroligt prioriterat och regeringen har satt en snäv tidsplan för myndigheten, säger Ebba Busch.

Senast 4:e januari ska Svenska kraftnät lämna in en ansökan till Energimarknadsinspektionen.

Under presskonferensen presenterades också ett ytterligare stöd om 2,4 miljarder kronor som ska gå till elintensiva företag i elområde 3 och 4. Stödberättigade företag kommer kunna ansöka om stöd för perioden oktober till december 2022.

Som elintensivt företag räknas hur hög elanvändning företaget har i förhållande till omsättning. Det har ingen geografisk avgränsning.

Företaget ska ha minst 0,05 kilowattimme per omsättningskrona.

Som räkneexempel säger Ebba Busch att ett företag med en årsomsättning på 75 miljoner kronor och med en genomsnittlig elräkning på 2 kronor per kilowattimme under stödperioden, men 70 öre per kilowattimme under 2021, kan få ut 230 000 kronor.

Det nya stödet behöver dock också godkännas som statsstöd hos EU-kommissionen innan regeringen kan gå vidare och fatta beslut.

LÄS MER:Regeringen: Spara på elen – sänk värmen

LÄS MER:I januari kommer elpris­chocken

ANNONS