Statsminister Ulf Kristersson (M) höll pressträff under fredagen där han uppmanade svenska folket att spara på elen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) höll pressträff under fredagen där han uppmanade svenska folket att spara på elen. Bild: Anna Tärnhuvud

Regeringen: Spara på elen – sänk värmen

Statsminister Ulf Kristersson (M) varnar för att läget för det svenska elsystemet är "relativt akut" och uppmanar svenska folket att spara på el, till exempel genom att sänka värmen i bostaden.

ANNONS

Tidigare har hushållen uppmanats spara på el för att minska höga elräkningar. Nu handlar det enligt statsminister Ulf Kristersson (M) även om att minska risken för att hushåll ska behöva kopplas bort från elnät om elbrist uppstår. Därför menar han att även de som har råd att betala elräkningarna bör spara på elen.

– Nu vill vi be svenska folket att spara el också för att minska risken för bortkoppling, säger Ulf Kristersson vid en pressträff på fredagen.

Ulf Kristersson pekar på att Sveriges största kärnreaktor, Oskarshamn 3, i dag tas ur drift tillfälligt för underhåll under 10 dagar. Därmed är två av Sveriges kärnkraftsreaktorer ur drift. Samtidigt väntas kallt väder. Det innebär, enligt Kristersson, att risken för bortkoppling från elsystemet ökar.

ANNONS

Dessutom går nu i helgen Ringhals 3 på halv effekt för kontroll av generatorer.

Med på pressträffen var även bland andra näringsminister Ebba Busch (KD).

– Risken för manuell frånkoppling minskar rejält om vi kan minska elanvändningen med 2 procent. Det samma gäller om vi kan flytta elanvändningen från morgon- och kvällstoppar, säger Ebba Busch.

Detta motsvarar en sänkning av värmen inomhus med en grad eller halverad varmvattensanvändning.

– Varje kilowattimme räknas, säger Ebba Busch.

ANNONS