Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Roger Larsson

I januari kommer elpris­chocken

I januari kommer en elräkning som är mångdubbelt större än nu i december. Elbolaget God El har räknat på hur mycket vintermånaderna kan kosta svenska hushåll.

ANNONS
|

I början av det här året var elräkningarna chockerande höga. Men det kommer att bli ännu värre i vinter. I januari får vi elräkningen som är flera gånger större än den vi får nu i december, skriver TT.

– Fakturan nu i december, som avser novembers förbrukning, ligger på i genomsnitt 2 800 kronor för en normalvilla i södra Sverige. I januari kommer den att bli betydligt högre, säger Maria Erdmann, vd för God El, till TT.

God El har räknat på hur elkostnaderna kan bli i vinter utifrån hur elterminer handlas på börsen nu.

Det visar sig att vi har riktigt jobbiga månader framför oss. Elkostnaden för december, januari och februari kommer att ligga på totalt runt 37 500 kronor för normalvillan som förbrukar 20 000 kWh i elområde 4 (södra Götaland), enligt God El:s beräkningar. I elområde 3 hamnar den på 35 100 kronor.

ANNONS

Orsakerna till de höga elpriserna är flera – kriget i Ukraina har gjort energimarknaden i Europa orolig, förklarar hon, och nu går inte efterfrågan och utbud ihop. Frankrike har problem med sina kärnkraftverk, och måste importera el från Tyskland.

Elpriser är väldigt väderstyrda

Tysklands elmarknad sitter ihop med vår elmarknad, och behöver importera el. Här i Sverige står kärnkraftverket Ringhals 4 stilla, och stoppet förlängs flera veckor i vinter.

– Nu i december kommer också den största reaktorn i Sverige, Oskarshamn 3, att stå stilla några veckor. Det påverkar priserna här i Sverige, säger Maria Erdmann till TT.

– Elpriser är väldigt väderstyrda, och prognosen för vintern är att den blir kall och torr, och att det kommer att blåsa dåligt.

Vi hade lägre elpriser än befarat under tidiga hösten, just på grund av vädret. Men nu har väderprognoserna och kärnkraftsstoppen gjort att priserna stigit.

– Det är väldigt bra att elstödet kommer, och alla får det, både villaägare och lägenhetsinnehavare i södra Sverige, säger Maria Erdmann till TT.

För att klara elsmällen i vinter behöver vi spara, både el, varmvatten och pengar, så att vi har till att betala räkningen, understryker hon.

– Om man sänker temperaturen en grad sparar det fem procent av uppvärmningskostnaden, som står för hälften av förbrukningen för ett hus. Svenskar duschar också länge, mellan sex och tio minuter om dagen. Vi kan duscha kortare och därmed spara varmvatten som drar mycket el.

ANNONS
ANNONS