Amineh Kakabaveh (partilös) är en centralfigur i budgetrysaren. Arkivbild.
Amineh Kakabaveh (partilös) är en centralfigur i budgetrysaren. Arkivbild. Bild: Stefan Berg

Budgetrysare om pensioner går vidare – nytt förslag inom kort

Rysaren kring de höjda pensionerna går vidare. Med en rösts marginal röstade S, C, V och MP ned högeroppositionens förslag – nu planerar regeringen en extra ändringsbudget redan på fredag. Då väntas kompromissförslaget om pensionerna återkomma.

ANNONS
|

Resultatet av onsdagens budgetomröstning blev att inget av de två alternativ som låg på bordet för omröstning godtogs.

Det som skedde i kammaren, under högt tempo med talman Andreas Norlén som dirigent, var unikt. Socialdemokraterna valde att gå emot både sitt eget förslag och högeroppositionens. Detta eftersom man hellre vill få genom det tredje förslaget, en kompromiss man förhandlat fram med Centerpartiet och som har stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Detta gör att budgetrysaren nu rullar vidare.

Redan på fredag väntas regeringen, genom finansminister Mikael Damberg (S), lägga fram en extra ändringsbudget där kompromissförslaget finns med. Det innebär att en ny omröstning troligen hålls på onsdag om en vecka.

ANNONS

Kakabavehs nya krav

Regeringen kan dock inte luta sig tillbaka och vara säker på att nu få genom sin vårändringsbudget.

Fortfarande är det oklart om man kan räkna med stöd av den politiska vilden Amineh Kakabaveh, partilös men invald för Vänsterpartiet, som på onsdagen hotade med att gå emot regeringen i omröstningen nästa vecka. För att ställa sig bakom kräver hon fortsatt stopp för vapenexport till Turkiet, en fråga som aktualiserats av Sveriges Natoansökan.

– Det vore som om jag skulle skicka vapen dit som används mot kurderna, säger hon till TT.

Kakabaveh har också sagt att hon vill se mer pengar till att motverka hedersvåld för att stötta regeringens budget.

Mikael Damberg är dock inte särskilt orolig.

– Som alla vet har vi gjort en uppgörelse med Amineh Kakabaveh för länge sedan och den håller vi och hedrar. Vi förväntar oss att hon också gör det.

Han tillägger att det, i det här fallet, ytterst blir en fråga om vilket pensionsförslag Kakabaveh vill ha.

– Jag har ganska stor tilltro till att Amineh i slutändan, när hon väger alternativen mot varandra, kommer se att det är ett alternativ som ligger nära henne politiskt ideologiskt och kopplat till jämställdhet. I hedersfrågan har vi i senaste budgeten presenterat en långsiktig plan där vi avsatt stora medel.

ANNONS

Höjda priser

När Mikael Damberg på onsdagsmorgonen redogjorde för regeringens plan på att lägga fram en ny ändringsbudget, för att få genom pensionskompromissen om 1000 kronor mer från augusti till de sämst ställda pensionärerna, sa han att det avgörande är hur pensionärerna ska kunna hantera den situation som nu råder, med stigande inflation och höjda priser.

– Vårt förslag är redan från i år, redan från augusti, 1000 kronor, medans deras förslag är 600 kronor efter valet, säger Damberg.

Högerpartiernas förslag, som alltså röstades ned av S, C, MP och V innehöll också satsningar till pensionärerna.

Före omröstningen slog Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, fast att det skulle få följder om högerförslaget skulle falla. Hon lyfte bland annat fram satsningar som ett vapenpaket till Ukraina, pengar för att lösa passkaoset och till bättre verktyg till polisen, till exempel vattenkanoner.

– Det är nästan så man känner att Sverige håller på att bli en bananrepublik. Man sitter i landsarrest för man får inget pass och får man väl ett pass och tar sig till Arlanda är man inte säker på att komma med flyget. Så här behöver man inte ha det, jag tycker inte heller att Sverige ska ha det så, säger Svantesson.

ANNONS

LÄS MER:Regeringens drag för att rädda pensionsförslaget

LÄS MER:Centerpartiet stödjer regeringens budget

ANNONS