Annie Lööf (C). Arkivbild.
Annie Lööf (C). Arkivbild. Bild: Anna Tärnhuvud

Centerpartiet stödjer regeringens budget

Centerpartiet stödjer S-regeringens budget när riksdagen röstar på onsdag.
– Det vore konstigt att inte rösta på regeringens budget när det är våra förslag de justerar den med, säger partiledaren Annie Lööf. Nu kan återigen riksdagens politiska vildar avgöra vilken budget som ska styra.

ANNONS
|

Till skillnad från i höstas kommer Centerpartiet nu att stödja regeringens budget efter att först ha röstat på partiets egen budget, meddelar Annie Lööf.

– Den uppgörelsen innebär att Centerpartiet suttit med och förhandlat, säger hon.

På en fråga om partiet numera även förhandlar med Vänsterpartiet, säger Annie Lööf att de enbart haft dialog med Socialdemokraterna.

Annie Lööf lyfter fram att Vänsterpartiets ursprungliga pensionsförslag, som kommit att kallas ”Nooshi-tillägget” är utbytt, och att partiet förhandlat fram flera andra delar av vårändringsbudgeten.

Därför kommer partiet först att rösta på sin egen budget för att därefter rösta nej till Moderaternas, Sverigedemokraternas, Kristdemokraternas och Liberalernas budgetförslag på onsdag.

ANNONS

Nej till kompromissförslag

Tidigare under morgonen stod det klart att C stödjer regeringens kompromissförslag om pensionerna, och den höjningen av lägstapensionerna, tillsammans med flera andra delar lades fram i den breda pensionsgruppen.

Men i samma veva som Centerpartiets pressträff inleddes rapporterade SVT om att de forna allianskamraterna och SD säger nej till kompromissförslaget.

– Det här är väldigt sent och det är ett oseriöst sätt att handha Sveriges pensionärer. Vi har haft fyra dagars tystnad och nu lägger man fram ett förslag i sista minuten. Vi står fast vid vårt förslag för det är bättre för Sveriges pensionärer, säger moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till SVT.

Annie Lööf säger att det är tråkigt att man inte kunnat komma överens, eftersom kompromissförslaget även innehåller delar som M, KD och L velat ha.

– Det verkar som att övriga partier inte kommer att stödja detta, varför är svårt att se. Jag beklagar verkligen det, säger Annie Lööf.

Oklart om det går igenom

Kompromissen innebär att garantipensionen höjs med 1 000 kronor före skatt. Det är mindre än det förslag som V tidigare drev igenom.

Men Vänsterledaren Nooshi Dadgostar säger till TT att hon är mycket nöjd över att det finns fyra partier, även C, som nu står bakom ett nytt kompromissbud.

ANNONS

– Nu har vi fyra partier som går till pensionsgruppen med ett bud. Jag noterar att det är en majoritet i riksdagen som står bakom, säger Dadgostar till TT.

– Jag har goda förhoppningar om att det här ska bli verklighet.

Martin Ådahl säger att höjningen ska gälla från den 1 augusti, förhoppningen är att pengarna börjar betalas ut då, men annars betalas de ut retroaktivt. Bostadstillägget höjs också enligt förslaget.

Även högeroppositionens förslag skulle innebära en pensionshöjning.

Partilösa avgör

I riksdagen finns också två politiska vildar, som kan bli avgörande för vilket budgetförslag som går igenom på onsdag. Roger Richthoff (-), tidigare SD, har sagt att han överväger att rösta på regeringens vårbudget.

Men om han röstar med högeroppositionen blir det Amineh Kakabaveh (-), tidigare V, som avgör.

Kakabaveh har ännu inte bestämt hur hon ska rösta, rapporterar Aftonbladet.

”Jag vill att det ska finnas satsningar emot hedersförtryck i budgeten.” skriver hon till tidningen.

ANNONS