Finansminister Mikael Damberg (S) är inte orolig för att få Amineh Kakabaveh (partilös) emot sig när regeringen lägger fram sin extra vårändringsbudget.
Finansminister Mikael Damberg (S) är inte orolig för att få Amineh Kakabaveh (partilös) emot sig när regeringen lägger fram sin extra vårändringsbudget. Bild: Anna Tärnhuvud

Regeringens drag för att rädda pensionsförslaget

Regeringen försöker rädda förslaget om höjda pensioner med 1 000 kronor från i augusti genom att lägga fram en extra ändringsbudget i riksdagen. En omröstning kan ske redan på onsdag i nästa vecka – och den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som nu riktar nya krav på regeringen, kan åter få en huvudroll.
– Jag är ganska säker på att Amineh, när hon tar del av båda förslagen, väljer detta, säger Mikael Damberg, finansminister (S).

ANNONS
|

Socialdemokraterna röstar nej både till sin egen vårändringsbudget och till högeroppositionens pensionsförslag på onsdagen. I stället planerar man att återkomma med en extra vårändringsbudget, som har stöd av en majoritet i riksdagen, S, C, V och MP.

Partierna bakom det nya förslaget anser att det är det snabbaste sättet att kunna gå fram med sitt eget förslag om höjda pensioner. Mot regeringens förslag ligger högeroppositionens förslag, som också ger mer pengar till de äldre men är utformat på ett annat sätt.

– Vårt förslag är redan från i år, redan från augusti, 1000 kronor, medan deras förslag är 600 kronor efter valet, säger Damberg.

ANNONS

Han menar att det nu främst handlar om hur pensionärerna ska kunna hantera den situation som nu råder, med stigande inflation och höjda priser.

Snabb process

Regeringen kan lägga fram sin nya vårändringsbudget redan på fredag i denna vecka, vilket innebär att det skulle kunna röstas om redan på onsdag i nästa vecka.

I det jämna läge som råder i riksdagen kan Amineh Kakabaveh, partilös och tidigare invald för Vänsterpartiet, på nytt hamna i en huvudroll. Hon har, enligt TT, sagt att hon vill se mer pengar till hedersvåld för att stötta regeringens budget.

Mikael Damberg är dock inte särskilt orolig för att få henne mot sig.

– Som alla vet har vi gjort en uppgörelse med Amineh Kakabaveh för länge sedan och den håller vi och hedrar. Vi förväntar oss att hon också gör det.

Han tillägger att det, i det här fallet, ytterst blir en fråga om vilket pensionsförslag Kakabaveh vill ha.

– Jag har ganska stor tilltro till att Amineh i slutändan, när hon väger alternativen mot varandra, kommer se att det är ett alternativ som ligger nära henne politiskt ideologiskt och kopplat till jämställdhet. I hedersfrågan har vi i senaste budgeten presenterat en långsiktig plan där vi avsatt stora medel.

ANNONS

Enligt TT riktar nu Amineh Kakabaveh nya krav på regeringen för att stödja regeringens extra vårändringsbudget i nästa vecka. Om inte regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet kommer hon inte att göra det.

– Det vore som om jag skulle skicka vapen dit som används mot kurderna, säger hon till TT.

”Utnyttjade situationen”

Bakgrunden till det nya budgetkaoset är att en majoritet i finansutskottet, bestående av högerpartierna M, KD, L och SD, stoppade den pensionskompromiss som regeringen presenterade i samarbete med Centerpartiet så sent som i måndags, den 13 juni. Högeroppositionen menade att regeringsförslaget kommit in för sent och man framhöll också att det egna pensionsförslaget var bättre. Högerpartiernas förslag ska röstas om på onsdagseftermiddagen.

Högerpartiernas förslag röstas ned om S, C, MP och V går emot och får Amineh Kakabaveh med sig. Enligt Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, kommer det att få följder, bland annat försvinner pengar till ett vapenpaket till Ukraina, till att lösa passkaoset och till bättre verktyg till polisen, till exempel vattenkanoner, menar hon.

– Det är nästan så man känner att Sverige håller på att bli en bananrepublik. Man sitter i landsarrest för man får inget pass och får man väl ett pass och tar sig till Arlanda är man inte säker på att komma med flyget. Så här behöver man inte ha det, jag tycker inte heller att Sverige ska ha det så, säger Svantesson.

ANNONS

Om riksdagen trots allt skulle säga ja till vårändringsbudgeten, så innebär det att högeroppositionens pensionsförslag vinner.

LÄS MER:Centerpartiet stödjer regeringens budget

ANNONS