Camilla Sten har skrivit Bergtagen – en av böckerna som bibliotekarien Lise-Lotte Arnäs tipsar om.
Camilla Sten har skrivit Bergtagen – en av böckerna som bibliotekarien Lise-Lotte Arnäs tipsar om. Bild: Marita Adamsson

Två thrillers som kretsar kring det okända

Under vårterminen erbjuder biblioteken i Tanum bokcirklar för åldrarna 13 år och uppåt. De hålls på kulturhuset Futura och Hamburgsunds bibliotek under perioden 7 mars till 2 maj och omfattar fyra av bibliotekariernas favoritböcker. Här är Lise-Lotte Arnäs val.

ANNONS
|

I varje cirkel läses och diskuteras två böcker. Jag kommer att hålla i bokcirkeln i Hamburgsund och mitt val av titlar är Den svarta boken av Peder Nääs Sundemyr och Bergtagen av Camilla Sten.

Dessa två böcker kan sägas tillhöra thrillergenren och kretsar kring det okända med inslag av mystik och fantasy. Båda resulterar i ganska öppna svar och ger utrymme för egna tolkningar, något som bådar gott för en diskussion. Teman som makt, mobbning och ensamhet förenar dem också, liksom de norrländska miljöerna. Böckerna utspelar sig i den delen av Sverige och innehåller en hel del fina och målande beskrivningar.

ANNONS

I Den svarta boken får vi följa 13-åriga Gabriel som flyttar med familjen från Stockholm till Frösön. Han var mobbad på sin förra skola och flytten till Norrland beror delvis på det. Mobbare finns även på det nya stället och Gabriel är rädd för att gå samma öde till mötes här. När han hittar en svart anteckningsbok i källaren och inser vad den kan göra, känner han att hans smala lycka är gjord.

Genom att anteckna personers namn och adress i boken kan han skriva bort dem ur historien. Det är som om de aldrig har fötts eller existerat och det är bara Gabriel som kommer ihåg dem. Antecknandet går överstyr till slut och det hela blir riktigt otäckt. Gabriel anser att han gör gott när han skriver bort mobbarna, men det får förstås grava konsekvenser. Och vad händer om han skriver bort pojkvännen till tjejen han är kär i?

Även Bergtagen, den första boken i serien om Järvhöga, blir en rysligt krypande upplevelse. I Järvhöga i Jämtland går pojkar bort sig i skogen ibland och när folk i trakten tillfrågas om det blir svaret alltid detsamma: Det är bara så det är. Nu har ännu en pojke från internatskolan försvunnit och några ungdomar börjar söka efter honom. Bit för bit uppdagas en mörk hemlighet som kan kopplas till händelser i bygdens historia.

ANNONS

Visst låter det spännande och mer än lagom ruskigt? Vi hoppas på många intresserade ungdomar och givande samtal.

LÄS MER:”Romanen har beskrivits som en hyllning till den kvinnliga lusten”

LÄS MER:Spännande för barn om kattspioner i Malmö

Fakta: Böckerna

Den svarta boken

Författare: Peder Nääs Sundemyr

Förlag: B Wahlströms

Rekommenderad ålder: Unga vuxna

Bergtagen

Författare: Camilla Sten

Förlag: Rabén & Sjögren

Rekommenderad ålder: Unga vuxna

ANNONS