Allt jag hittar är recept på kokt fläsk i saltlag men det måste väl finnas mer, skriver Arvid Brandström
Allt jag hittar är recept på kokt fläsk i saltlag men det måste väl finnas mer, skriver Arvid Brandström Bild: Victoria Peterson

Arvid Brandström: Inte tar väl bohuslänsk julmat slut vid syltefläsk?

Julen närmar sig med stormsteg och jag söker matinspiration i den lokala kokkonsten. Allt jag till en början hittar är recept på kokt fläsk i saltlag men det känns inte helt tillfredsställande - det måste väl finnas mer?

ANNONS
LocationStrömstad|
|

På tidningen har vi en artikel som alltid får sajten att rusa i december. Den lockar årligen tusentals läsare och beskriver konsten att göra syltefläsk - en bit orimmat fläsk som kokas för att senare läggas flera dygn i saltlag. Rätten ska tydligen vara förekommande på flera håll i Sverige men framför allt i norra Bohuslän. Hittills har den inte fått ta plats på familjens julbord men kanske är det dags i år. Jag bor trots allt i Strömstad och då får man ju ta seden dit man kommer. Dock kan jag se problem framför mig. Med veganer i familjen får jag redan kämpa hårt för mina köttbullar och revbensspjäll. Inte vill jag väcka julilska genom att också koka fläsk på spisen.

ANNONS

I jakt på alternativ letar jag vidare. Lokala mattraditioner är något som jag aldrig tröttnar på. Det finns de som tycker att andra personers berättelser om resor är det tråkigaste som finns att lyssna på, men det har jag aldrig förstått. Så fort någon berättar om ett för mig okänt resmål spetsar jag mina öron och plockar fram mitt frågebatteri. Vad äter man där? Hur kommer det sig? Hur smakar det? Var det något du inte vågade testa?

Spekemakrell sägs vara en lokal tradition och den låter minst sagt tilltalande

Ungefär samma frågor sprutar jag mig ur så fort jag själv är på resande fot. Det är som oftast härligt att del av den stolthet som människor känner inför sina lokala mattraditioner. Har man tur kan man även få inspiration med sig hem. I ett tidigare arbetsliv på restauranggrossist fick jag lära mig att Danmark årligen exporterar tiotals miljoner grisfötter till Kina. Fortfarande kan jag undra vad som händer med alla klövar i Kina. Inte hamnar de väl i någon aladåb? Vissa av dem kanske tillagas på ett sätt som får styckdetaljen att framstå som mer aptitlig än i gelé. Någon gång ska jag utforska detta närmare, men jag hinner det inte före jul.

Jag söker mig vidare och kommer till havet. Spekemakrell sägs vara en lokal tradition och den låter minst sagt tilltalande. Fet höstmakrill som läggs i saltlag för att senare kallrökas. Sådan får bli att hålla utkik efter.

ANNONS

Hon hade gjort skörost vilket jag var helt obekant med

Jag trodde inte att sill kunde begeistra mig men det hände för några år sedan när jag firade midsommar. Vid det tillfället var min väns mormor med, uppväxt i södra Bohuslän. Hon hade gjort skörost vilket jag var helt obekant med. Hon rekommenderade mig att testa den ihop med löksill vilket visade sig vara en enastående kombination. Än så länge har jag nöjt mig med att värna om minnet av tillfället, och beställa äggost så fort möjlighet finns. Men i år ska jag samla kraft och kunskap för att våga göra min egen.

Skulle du sitta på ett bohuslänskt julrecept utöver äggost, spekemakrell och syltefläsk får du gärna höra av dig. Inte minst vore det roligt att sammanställa alla i en artikel inför jul.

LÄS MER: Så gör du syltefläsk

LÄS MER: Kockens hemlighet bakom en god äggost

LÄS MER: Tv-kockens tips för julbordet: "Sill helt avgörande"

ANNONS