Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På Röe Gård i Lysekil serverar man den bohuslänska traditionsrätten äggost. Bild: Isabella Persson
På Röe Gård i Lysekil serverar man den bohuslänska traditionsrätten äggost. Bild: Isabella Persson

Kockens hemlighet bakom en god äggost

Äggost är en specialitet i Bohuslän, och ett måste i jul. Christian Hellberg tipsar om sina knep för att få till den perfekta äggosten.
– Jag har i mer socker än vad som står i receptet, och man kan byta ut strösocker mot florsocker.

Äggosten har kallats Bohusläns nationalrätt, och är en klassiskt rätt till jul. Det finns många olika recept på äggost, men man får testa sig fram och se vilket som faller en bäst i smaken. Här är ett recept på äggost du kan testa i jul.

Ingredienser:

2 liter mjölk

6 ägg

2 dl filmjölk

1 dl socker (byt gärna ut mot florsocker och ha i lite mer än vad som står)

Gör så här:

Värm upp mjölken till ca 40 grader och rör i kastrullen eller grytan.

Vispa ihop filmjölken och äggen i en bunke.

När mjölken värmts upp häller du ner den kalla blandningen i mjölken.

Fortsätt att röra då mjölken ska skära sig och rör en stund innan du tar bort den från plattan. Här är tajmingen viktig. Kokar den så blir äggosten för hård.

Låt stå och vila i cirka 10 minuter.

Använd en sil eller hålslev för att fylla äggostformen. Fyll med ostmassan och strö socker mellan lagren.

Låt äggosten stå i ett dygn i kylskåp.

Servera med exempelvis björnbär och njut!

Vasslen som blir kvar i kastrullen kan användas till bakning, så släng inte bort detta.

LÄS MER: Tv-kockens tips för julbordet: "Sill helt avgörande"