Sverige slår Tjeckien – Robin Quaison stor hjälte

En svag svensk insats. Ett bortdömt tjeckiskt mål. Och en 0-0-match som gick till förlängning.
Då – i 110:e minuten – avgjorde inhopparen Robin Quaison med ett konstmål där Tjeckien rullades upp totalt.
– Ett fantastiskt fint fotbollsmål, säger förbundskapten Janne Andersson.

|

48 628 åskådare såg Sverige ta ett stort steg närmre vinter-VM i Qatar efter 1-0 mot Tjeckien hemma på Friends.

En seger som sannerligen satt långt inne.

Spelmässigt var det en mycket svag fotbollsmatch stod 0-0 vid full tid. Inget av lagen imponerade, Tjeckien var möjligen lite mindre dåliga och hade en boll i nät i första halvlek. Målet godkändes aldrig.

Även andra halvlek blev mållös och matchen gick till förlängning.

Där avgjorde inhopparen Robin Quaison efter att väggspelat sig fram i Tjeckiens straffområde med Alexander Isak. Ett lika oväntat som vackert svenskt fotbollsmål.

Med i förarbetet var också tävlingsmatchdebutanten Jesper Karlström som kommit in bara någon minut innan. Den före detta Djurgårdsspelaren, nu i Lech Poznan, har aldrig varit i närheten av spel på den här landslagsnivån tidigare.

Den stora hjälten var förstås Robin Quaison. Tack vare hans behärskade frilägesbredsida lever Sveriges möjligheter att nå VM.

– Det är ett fantastiskt fint fotbollsmål vi gör. Robin bidrar på ett väldigt bra sätt, bland annat med sina djupledslöpningar, säger Janne Andersson.

Förbundskaptenen passade även på att tacka både Tjeckiens och Sveriges fans för en bra inramning på Nationalarenan.

– Nu har vi spelat 15 kvalmatcher, EM, VM och playoff här hemma. Vi har vunnit tolv, kryssat tre och förlorat noll. Det säger mycket om hur mycket vi trivs här hemma. Fantastiskt roligt att återigen få uppleva det här trycket och den här känslan, säger Andersson.

Men det var en stökig resa fram till segern.

Förbundskapten Andersson hade tvingats pussla på grund av skador, avstängningar och sjukdomar. Mittbacken Marcus Danielson spelade högerback från start. Martin Olsson vikarierade för Ludwig Augustinsson till vänster. Oprövade Joakim Nilsson startade bredvid Victor Nilsson Lindelöf. Framåt var Zlatan Ibrahimovic avstängd.

Å andra sidan saknade även Tjeckien många ordinarie spelare, inte minst sin bästa anfallare Patrik Schick (skadad).

Allt detta påverkade förstås spelkvaliteten.

Bortdömt mål för Tjeckien

Matchinledning var jämn och gick i vågor. Sverige började bäst tack vare Dejan Kulusevskis rörliga anfallsspel. Men efter tio minuter tryckte tjeckiske anfallaren Jan Kuchta en boll i mål bakom Robin Olsen i samband med en hörna. Engelske domaren Michael Oliver dömde frispark till Sverige, och VAR-granskningen kom till samma beslut någon minut senare.

– Jag såg inte detaljerna, men Jakob Brabec använde händerna och domaren såg det. Ingenting jag kan säga något om, det var säkert helt rätt, sa Tjeckiens förbundskapten Jaroslav Šilhavý på presskonferensen efteråt.

– Inte en aning. Men eftersom det görs en VAR-granskning utgår jag från att beslutet var korrekt, sa Janne Andersson.

Sammantaget var Tjeckien det bättre laget i första halvlek. De hotade gång på gång via inlägg, hörnor och fasta situationer.

Andra halvlek blev låst med om möjligt ännu lägre spelkvalitet. Janne Andersson behövde göra något. Efter en dryg timme klev Martin Olsson av skadad, för att ersättas av Pierre Bengtsson. Samtidigt byttes en osynlig Viktor Claesson ut, och in kom Robin Quaison. Ytterligare en stund senare ersattes Albin Ekdal av Mattias Svanberg.

– Vi fick verkligen använda hela truppen idag och det är roligt att så många är med och bidrar, säger Janne Andersson.

Offensiv satsningar som till en början hjälpte föga. På tilläggstid var Tjeckien i stället nära att avgöra, men inhopparen Milan Havel sköt långt utanför i helt öppet läge.

I stället gick matchen till förlängning, och där var Sverige det klart piggare laget. Till sist ordnade alltså Karlström, Isak och framför allt Robin Quaison segern.

– Det här var en knockoutmatch och väldigt många som blev väldigt glada, säger Janne Andersson om firandet efteråt där han blev omkramad av bland annat Zlatan Ibrahimovic.

Den avgörande playoffmatchen mot Polen spelas Chórzow på tisdag. Då är Emil Krafth och just Zlatan tillbaka från sina avstängningar. Zlatan är dock inte redo för spel från start, men väl för ett inhopp, sa förbundskapten Andersson.

Därefter vet vi om Sverige kommer att spela VM i Qatar i vinter.