Alexander Isak.
Alexander Isak. Bild: LUDVIG THUNMAN

Stora hyllningen till Isak: ”En exceptionell talang”

Emil Forsberg gjorde matchens enda mål mot Slovakien. Men efteråt var det Alexander Isak som fick de största lovorden.
– Som så ofta är det han som sticker ut därute, säger förbundskapten Janne Andersson.
– Jag känner att jag har startat det här mästerskapet på ett bra sätt, konstaterar Isak själv.

ANNONS

En svag första halvlek. Sedan växlade Sverige upp mot Slovakien.

Den spelare som kanske glänste allra mest när de blågula tryckte på, och genom Emil Forsberg även hittade ett matchvinnande straffmål, var Alexander Isak.

Han skapade oreda – och ännu mer oreda. Precis som han gjorde mot Spanien i EM-premiären.

Hyllningarna kom därefter.

– ”Alex” har kvaliteter av allra högsta internationella snitt. Det var jättekul att se honom där ute i dag. Han betyder så klart jättemycket för oss. Han är en ung pojke, så jag tror han kommer växa ytterligare, säger förbundskapten Janne Andersson.

– Som så ofta är det han som sticker ut därute.

ANNONS

Robin Quaison:

– Jag tycker att han var väldigt bra i dag. Skapade mycket – kämpar och sliter. En väldigt bra insats av honom.

Emil Forsberg:

– Framförallt är jag glad för Isaks skull. Det är en fantastisk kille med fötterna på jorden som bara vill spela fotboll. Han gör det på ett fantastiskt sätt. Han ska bara spela sin fotboll och njuta. Han är fantastisk att se på.

– Sedan är han fortfarande bara 21, han har en fantastisk karriär framför sig. Vi är glada att han har börjat så bra, nu ska han bara få göra sitt första mål.

Isak: ”Känner en otrolig stolthet”

Isak, som fick pris som matchens lirare, hyllas även från andra håll än det svenska landslaget.

”Jag tror inte det finns något tvivel om att Alexander Isak kommer locka till sig intresse från klubbar ute i Europa. Exceptionell talang”, skriver den tidigare storspelaren Gary Lineker på Twitter.

– Kolla på den här killen alltså, herregud vilken spelare! Steget, touchen speeden, hela hans koordination är något vi inte sett i svensk fotboll på länge, säger Ola Toivonen, expert i SVT.

När Alexander Isak själv mötte media efter mötet med Slovakien sa han följande om alla lovord:

– Det är alltid kul att hyllas. Det är en väldigt stor scen vi spelar på nu, många kollar. Gör man det bra uppmärksammas man mer än vanligt.

ANNONS

Isak fortsatte:

– Jag känner en otrolig stolthet att få spela för och representera Sverige i ett mästerskap. Det är kul att vara där ute med grabbarna. Alla gör ett fantastiskt jobb. Jag känner att jag har startat det här mästerskapet på ett bra sätt. Det enda som saknas är målet – det kommer. Jag känner att lagets och mitt eget spel fungerar bra.

Hur mycket längtar du efter det första målet?

– Som anfallare är du alltid sugen, du vill göra mål. Det är klart att jag hoppas att det kommer. Det här var en otroligt skön vinst. Nu gäller det att ta det lite lugnt och sedan ladda om batterierna till Polen.

ANNONS