Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson.

Nytt besök på Biltema och förlängt kontrakt?

Janne Anderssons kontrakt som förbundskapten sträcker sig till över ett eventuellt EM-slutspel 2020. Hans stora framgångar med landslaget på kort tid gör honom het på tränarmarknaden. Men några diskussioner om att förlänga kontraktet är just nu inte aktuella.

ANNONS
|

- Nej, vi känner ingen panik. Vi får väl åka ner till en parkering i Katrineholm igen och sätta oss och filosofera. Då kanske det är det vi pratar om, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand och syftar på besöken på Biltema och Willys i april 2016.

Där och då kom Sjöstrand och Andersson överens.

TT: En kontraktsförlängning är alltså inget ni tittar på?

- Nej, vi lever här och nu.

ANNONS

Ställer sig i hyllningskören

Sjöstrand är inte sen att ställa sig i kören som hyllar Janne Anderssons ledarskap.

- Han bidrar otroligt mycket till de här framgångarna men han bidrar också mycket som människa. Det är nog så viktigt.

- Han har sunda och bra värderingar.

TT: Känns det skönt för dig personligen att ni lyckades knyta till er Janne?

- Det är väl klart att det känns otroligt bra. Jag unnar både honom och Peter (Wettergren, assisterande förbundskaptenen) det här. Man får inte glömma Peter, jag måste lyfta fram att hans insats också är otroligt värdefull, säger Sjöstrand.

Dagen efter playoff-bragden mot Italien i Milano pratade Andersson också – och på nytt – uppskattande om sin närmaste kollega.

ANNONS

Två förhållanden

- Peter är en fantastisk människa och en duktig fotbollstränare. I mitt tal till spelarna kramade jag om Peter och nämnde honom speciellt. Man har ju två förhållanden, dels med min älskade hustru Ulrika och sedan ett med sin assisterande. Man jobbar så tajt tillsammans och Peter och jag kompletterar varandra på ett så bra sätt.

Efter den fixade VM-platsen var förbundskaptenen mest nöjd med att se att alla andra var så nöjda. Andersson fick tårar i ögonen när han tog upp det på presskonferensen.

- Den där känslan när man har uppnått någonting tillsammans, den är magisk, oavsett vilken nivå det handlar om. Men det är mest när man ser andras reaktioner. När jag såg "Granen" (Andreas Granqvist)... det var häftigt. Både "Granen" och Ola (Toivonen), det var deras sista chans. Den reaktionen, det var häftigt.

ANNONS

Kommersiellt uppsving?

Förutom den sportsliga framgången att nå VM, drar förbundet in runt 80 miljoner kronor brutto på VM-avancemanget öppnar sig också nya, kommersiella möjligheter.

- Det är väldigt mycket pengar, men man ska också ha klart för sig att vi också har stora omkostnader, säger Håkan Sjöstrand.

TT: Har du märkt av ett större intresse för fotbollslandslaget från sponsorer, att många vill haka på det här tåget?

- Jag tror att man bygger upp något under tid. Det var bara något år sedan vi tänkte "vart ska vi ta vägen". Det var många frågetecken och när vi mötte Holland fick de ett mål bortdömt i slutet. Det var lite av nyckel i det här kvalet.

- Det är så otroligt små marginaler. När vi sedan mötte Bulgarien hade vi bara runt 25000 på Friends. Sedan växte det och vi känner att hela nationen tar till sig det vi gör på ett bra sätt, vad landslaget presterar och står för.

ANNONS

- Vi är fortfarande ute på en resa, det här är ingen slutstation, men självfallet blir allt så mycket enklare och roligare när man har framgångar.

TT: Ni är i en bra förhandlingsposition?

- Det är vi. Men vill också att de samarbetspartners vi har ska vara med även när det går dåligt. Vi vill jobba väldigt långsiktigt eftersom det inte finns någon garanti för en sådan framgång som nu.

Milano, TT:s utsände
Fakta: Lagen i VM

VM-klara länder:

Afrika: Egypten, Marocko, Nigeria, Senegal, Tunisien.

Asien: Iran, Japan, Saudiarabien, Sydkorea.

Europa: Ryssland (värdnation), Belgien, England, Frankrike, Island, Kroatien, Polen, Portugal, Schweiz, Serbien, Spanien, Sverige, Tyskland.

Nord-, Centralamerika och Karibien: Costa Rica, Mexiko, Panama.

Sydamerika: Brasilien, Argentina, Colombia, Uruguay.

Tre platser återstår, kvarvarande kvalmatcher:

Europa, playoff:

14/11 20.45: Irland–Danmark (0–0 i första matchen).

Asien/Centralamerika, playoff:

15/11 10.00 Australien–Honduras (0–0).

Sydamerika/Oceanien, playoff:

16/11 03.15 Peru–Nya Zeeland (0–0)

VM-lottningen sker den 1 december 2017 i Moskva.

ANNONS