Isaac Kiese Thelin är i något av sitt livs form.
Isaac Kiese Thelin är i något av sitt livs form.

Kiese Thelin vill göra valet svårt för chefen

Varför lyckas så få svenska spelare i belgiska ligan? Isaac Kiese Thelin funderade själv snabbt på frågan – och så skrev han på för storklubben Anderlecht. Bara för att bli utlånad direkt till Waasland-Beveren. Några månader senare leder han skytteligan och utmanar på allvar om en plats i landslagselvan.

ANNONS
|

Åtta mål på nio matcher har gett eko i Belgien och Beveren är med och utmanar strax bakom topplagen i ligan. Det är länge sedan Kiese Thelin hade lika roligt på fotbollsplanerna. Han får gå tillbaka till den sista tiden i Malmö FF.

Det gav landslagsuppdrag under Erik Hamrén och kontrakt med Bordeaux. Några år senare befinner han sig på en liknande formtopp. Då vågar Kiese Thelin sticka ut hakan. Så här säger han inför fredagens första playoff-match mot Italien om en plats i VM-slutspelet nästa år:

- Jag försöker göra valet så svårt som möjligt för Janne (förbundskaptenen Andersson) och jag hoppas förstås att få spela och så får vi se.

ANNONS

- Om jag får chansen känner jag mig redo.

Inte varit närmare

Ola Toivonen och Marcus Berg har varit ett givet anfallspar under större delen av kvalet. Nu utmanar Kiese Thelin – som han själv ser på saken.

Har du varit så nära startelvan i en tävlingsmatch tidigare?

- Nej, det tycker jag inte.

Redan förra säsongen lånade Anderlecht honom från Bordeaux, men när klubben köpte loss honom i somras lånades han omedelbart ut till Beveren.

Ett nedköp?

Ja, på pappret.

På planen har den gänglige anfallaren gjort succé och delar ledningen i skytteligan med Mechelens Boureima Hassane Bandé.

- Jag har kommit in bra i laget. Jag har fått förtroende av tränare, är i ett "flow" och har bra självförtroende. Då rullar det på när bollarna kommer, säger han.

ANNONS

Tuff miljö

De senaste åren har åtskilliga svenska spelare lockats till Belgien. De flesta har haft det tungt, några har misslyckats helt, ytterst få har utvecklats.

Kiese Thelin är en.

- Jag vet inte vad hemligheten är. Jag försöker bara göra mål, men jag tror att det är olika för olika spelare och det handlar inte om man är svensk eller inte. Ligan är ganska fysisk och det var bra för mig att jag hade varit i Frankrike tidigare.

Kiese Thelin bekräftar att miljön är tuffare och mentaliteten hårdare i Belgien.

- Nu är jag i en familjär klubb, men jämför man med Anderlecht är det mycket hårdare där än i Sverige. Man får slåss för sin plats.

Kiese Thelin har gjort inhopp i de tre senaste VM-kvalmatcherna och det troliga är att Janne Andersson ger honom samma roll mot Italien.

ANNONS

Anfallaren har stångats med de italienska betongförsvararna Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini förr, när Malmö FF mötte Juventus i Champion League.

- Det skriker rutin om dem. Samtidigt har jag själv fått mer rutin. Det är tre år sedan jag mötte dem, men det är klart att de är tre väldigt duktiga försvarare. Det kommer att bli tufft, men vill man komma till VM måste man slå de bästa, säger han.

TT
Fakta: Isaac Kiese Thelin

Född: 24 juni 1992.

Klubb: Waasland-Beveren (utlånad från Anderlecht)

Tidigare klubbar: Karlslund, IFK Norrköping, Malmö FF, Bordeaux.

Position: Anfallare.

Landskamper/mål: 15/2.

Landslagsdebut: Montenegro (borta) 1–1 i EM-kvalet 15 november 2014.

Inhoppsminuter i VM-kvalet:

15 minuter mot Nederländerna.

17 minuter mot Luxemburg.

6 minuter mot Vitryssland (borta).

17 minuter mot Vitryssland (hemma), ett mål.

18 minuter mot Frankrike (borta).

Aktuell: I delad skytteligaledning i belgiska ligan. Har gjort åtta mål på nio matcher och dessutom svarat för tre målgivande passningar.

ANNONS