Från och med i mars blir ytterligare två vaccinationer avgiftsfria för utvalda grupper. Besluten fattades i regionfullmäktige på måndagen.
En av grupperna som nu slipper betala är gravida som vill ta kikhostevaccinet.
– Kikhosta hos nyfödda innebär en jättestor risk. Därför behövs vaccination av modern, för att skydda barnet i magen och även efter det, säger Janette Olsson (S) i regionfullmäktige.
Få biverkningar av kikhostevaccin
Sedan förra sommaren rekommenderar Folkhälsomyndigheten vaccination från graviditetsvecka 16, oavsett om personen vaccinerats mot kikhosta tidigare eller inte.
– Vaccinen mot kikhosta är väl beprövade och har visat få biverkningar, sade Johanna Rubin, utredare på Folkhälsomyndigheten, i augusti.
Det har varit upp till regionerna att bestämma om vaccinet ska bli avgiftsfritt, vilket Västra Götalandsregionen nu alltså beslutat. Huvudargumentet för beslutet är att vaccinet ger ett gott skydd för spädbarnet, vilket gör att en hög vaccinationstäckning ses som angelägen.
Kostar cirka 6 miljoner kronor per år
Alla gravida som är folkbokförda i regionen kommer kunna få vaccinet avgiftsfritt via primärvården. Även asylsökande samt personer som vistas i Sverige utan tillstånd kan få vaccinet kostnadsfritt, då de grupperna har rätt till avgiftsfri, förebyggande barn- och mödravård.
Kostnaden för satsningen beräknas uppgå till cirka 6 miljoner kronor årligen.
– Summan är i regionala sammanhang väldigt liten för att vaccinationen ska bli gratis för medborgarna, säger Stefan Svensson (KD) i fullmäktige.
Pneumokocker kan orsaka inflammationer
Den andra gruppen som erbjuds mer avgiftsfritt vaccin är personer som är 76 år och äldre, och vill skydda sig mot pneumokocker. Pneumokocker orsakar bland annat lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. I de allvarligaste fallen kan de också leda till hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.
– Pneumokocksjukdom är en stor börda för sjukvården, individerna och samhället, säger Janette Olsson (S).
Vaccinet är redan i dag avgiftsfritt för riskgrupper från 2 års ålder samt för 75-åringar. Då tar staten kostnaden. Regionen beräknar nu att behöva skjuta till 13,9 miljoner kronor för att göra det avgiftsfritt även för personer som är 76 år och äldre.
– Det som är lite märkligt är att vi inte ges full kostnadstäckning även vad gäller 75-plussare. Men det är välinvesterade pengar, säger Stefan Svensson (KD).
LÄS MER:FHM rekommenderar påfyllnadsdos av coronavaccin