Robert Hannah (L) sågar regeringens vindkraftsplaner

Regeringen pekar ut västkusten som ett område där man vill snabba på utbyggnaden av vindkraft till havs.
Det gillar inte riksdagsledamoten Robert Hannah (L) från Göteborg.
– Jag kommer aldrig acceptera att en Stockholmsminister ska bestämma att Göteborg ska bygga en massa vindkraftverk i våra vatten, säger han.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

I regeringens nya havsplaner för energiutvinning, med målet att snabba på utbyggnaden av vindkraft till havs, är det Västerhavet, Bottniska viken och Östersjön som nämns.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) och hans partikollega, miljö- och klimatminister Annika Strandhäll presenterade inriktningen vid en presskonferens på tisdagen. Och i en intervju slår energiministern fast att det är vindkraft, inte kärnkraft, som han ser som lösningen på energiutmaningen framåt.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) presenterade havsplaner för att snabba på vindkraft, bland annat på västkusten.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) presenterade havsplaner för att snabba på vindkraft, bland annat på västkusten. Bild: Lars Schröder / TT

LÄS MER:Regeringen ger besked om vindkraft

”Göteborgarna måste bestämma”

Robert Hannah, som sitter i riksdagen för Liberalerna, har reagerat starkt på regeringens planer. Han tycker inte alls om vindkraftsbeskeden – och menar att det inte ska komma direktiv från Stockholm i en sådan fråga.

ANNONS

– Vindkraftverks placering är kommunala frågor och det är göteborgarna som måste bestämma om vi vill ha vräkiga vindkraftverk längs vår kust, säger han.

– S-regeringen försöker hitta paniklösningar för elkrisen man själva har skapat.

Hannah menar att planerna inskränker Göteborgs möjlighet att själv bestämma, vilket han tänker försöka stoppa genom sitt arbete i riksdagen.

– Jag kommer göra allt för att samla stöd i civilutskottet, säger han.

Liberalerna liksom M, SD och KD är kritiska till regeringens energipolitik och menar att det kommer att krävas kärnkraft för att klara energiutmaningen framåt. Detta skrev de fyra partiernas ledare nyligen om i en debattartikel i SvD.

I Bohuslän har flera ledande moderater och bland annat Tanums kommunstyrelse sagt nej till storskaliga vindkraftsprojekt till havs.

LÄS MER:M i Bohuslän säger nej till havsbaserad vindkraft

ANNONS