Från och med måndagen den 4 juli införs krav på munskydd för alla medarbetare i vårdlokaler i Västra Götalandsregionen
Från och med måndagen den 4 juli införs krav på munskydd för alla medarbetare i vårdlokaler i Västra Götalandsregionen Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Munskyddskrav införs för vårdarbetare i regionen

Från och med måndagen den 4 juli införs krav på munskydd för alla medarbetare i vårdlokaler i Västra Götalandsregionen. Kravet kommer efter att antalet bekräftade fall av covid-19 ökat i regionen.

ANNONS
|

Under fredagen publicerade Folkhälsomyndigheten ett pressmeddelande där de skrev att antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i Sverige och belastningen på vården kan komma att öka under sommaren.

Därför beslutade Västra Götalandsregionen att införa krav på munskydd för sina vårdmedarbetare som en förebyggande försiktighetsåtgärd.

– Vi ser att smittspridningen ökar i regionen och i flera regioner ökar även antalet inneliggande patienter. Vi har dessutom haft några utbrott bland personalen och då var min bedömning att vi gör detta, framförallt för att skydda våda patienter och omsorgstagare som vi vårdar, säger Marga Brisman, pandemisamordnare och regionchefsläkare i Västra Götalandsregionen.

Ska stanna hemma vid symtom

Förutom kravet på munskydd ska också medarbetare inom vården stanna hemma vid förkylningssymtom eller symtom på luftvägsinfektion och testa sig för covid-19.

ANNONS

– Vi har ingen allmän testning längre men vi testar medarbetare med symptom och även patienter om det finns en medicinsk indikation, säger Marga Brisman och fortsätter:

– Men det är fortfarande jätteviktigt att man stannar hemma vid symptom. Det har inte bara med covid att göra utan man ska stanna hemma om man är sjuk.

ANNONS