Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har gett grönt ljus till ny havsbaserad vindkraft, projekten Kattegatt syd och Galene.
Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har gett grönt ljus till ny havsbaserad vindkraft, projekten Kattegatt syd och Galene. Bild: Marko Säävälä/TT

Grönt ljus för ny vindkraft i Västsverige

Två nya havsbaserade vindkraftparker på västkusten ska säkra elbehoven för industrin och en miljon hushåll i västra och södra Sverige.
Regeringen ger nu klartecken för två projekt utanför Hallands kust.
– Det här kommer bidra med fossilfri el i en region som har stort behov av det, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

ANNONS
|

Vid en pressträff på tisdagsmorgonen gav statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) beskedet att regeringen nu fattat beslut om att godkänna två nya vindkraftparker till havs.

Beslutet gäller Vattenfalls Kattegatt syd med 80 vindkraftverk som ska ligga 25 kilometer utanför Falkenberg. OX2 får tillstånd att uppföra Galene, ett 20-tal kraftverk utanför Varberg. De två havsparkerna ska i energi motsvara det som genereras av ett normalstort kärnkraftverk och förse en miljon hushåll med el.

– Det är ett glädjande besked men framför allt är det ett nödvändigt besked, inte minst för industrin i den västra delen av landet, säger Ebba Busch.

ANNONS

Enligt Ulf Kristersson är projekten nu godkända, men Försvarsmakten kan få tycka till om vindkraftverkens storlek och höjd till exempel.

Även kärnkraft

Regeringen var också tydlig med att den även ska satsa på flera olika typer av energikällor. Så länge det handlar om fossilfri el är den välkommen och en viktig del i den svenska energimixen, slog statsministern fast.

Romina Pourmokhtari sa i sin tur att det också kommer att krävas ny kärnkraft:

– Det krävs också ny kärnkraft för att kunna koppla in mer vindkraft i vårt elnät och därför jobbar regeringen hårt för att få till ny lagstiftning för kärnkraft och det kommer presenteras inom kort.

Regeringen med statsminister Ulf Kristersson (M) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), säger ja till ny havsbaserad vindkraft på västkusten.
Regeringen med statsminister Ulf Kristersson (M) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), säger ja till ny havsbaserad vindkraft på västkusten. Bild: Marko Säävälä/TT

Sverigedemokraterna deltog inte i pressträffen. Partiet som samarbetar med regeringen inom ramen för Tidöavtalet har tidigare uttalat sig negativt till nya vindkraftsprojekt.

Jimmie Åkesson slog för en tid sedan fast att SD kommer göra vad det kan för att stoppa nya projekt, då partiet anser att vindkraft är en felprioritering.

– Bygger vi ännu mer vindkraft får vi elda med ännu mer olja när det inte blåser, sa han.

Under tisdagens pressträff fick Ulf Kristersson frågor om SD står bakom regeringens besked om de västsvenska vindparkerna. Svaret från statsministern blev att det är ”ett rent regeringsbeslut”.

ANNONS

GP söker Sverigedemokraterna.

Industrin: Helt rätt

Beskedet från regeringen får tummen upp av näringslivet. Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv, menar att industrin behöver all den energi den kan få och att dagens besked är mycket angeläget.

– Helt rätt väg att gå. Nu måste regeringen också kraftigt förkorta ledtiderna generellt i tillståndsprocesserna samt öka förmågan att bygga ut kraftöverföring, säger han.

LÄS MER:Utredning ska ge mer vindkraft till havs

LÄS MER:Regeringen går vidare med vindkraftsplanerna utanför Bohuskusten

LÄS MER:Företag har ansökt om tillstånd för vindkraft utanför Bohuskusten

ANNONS