Ett fall av apkoppor i Västra Götaland

En person bosatt i Västra Götaland har bekräftats smittad med apkoppor, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

ANNONS
|

Ytterligare ett fall av apkoppor har bekräftats i Sverige. Det är en person som är bosatt i Västra Götaland, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Personen uppges må bra och behöver inte vårdas på sjukhus.

De fall av apkoppor som upptäckts i Sverige har rapporterats till Världshälsoorganisationen (WHO) och till den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).

Den 20 maj klassades apkoppor som en allmänfarlig sjukdom, vilket innebär smittskyddsåtgärder – som till exempel smittspårning och regler som kan användas för att minska smittspridning.

Folkhälsomyndigheten har gett ut stödmaterial om apkoppor till hälso-och sjukvården. Där står när misstanke är relevant och när man ska testa för smittan.

ANNONS

– Det nu aktuella utbrottet uppvisar vad som verkar vara en ny smittväg vilket gör att vi nu bygger ny kunskap. Rekommendationerna kommer därför att uppdateras i samband med att mer information tillkommer, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 118 fall av apkoppor rapporterats i dagsläget i EU/EAA, skriver Folkhälsomyndigheten. Enligt ECDC är det vanligast hos de bekräftade fallen med blåsor i munnen, kring ändtarmsöppningen samt könsorganen – vilket tyder på en sexuellt överförd smitta. Överföringen verkar ha skett via sexuella kontakter med män som har sex med män när det gäller fallen i Europa, enligt ECDC.

ANNONS