Då kan nästa åldersgrupp vaccineras

Om två veckor, tisdagen den 8 juni, kommer nästa åldersgrupp, personer födda 1976 och tidigare att kunna boka tid för vaccination mot covid-19, meddelade Västra Götalandsregionen på fredagen.

ANNONS
|

Nu pågår den fjärde och sista fasen av vaccinationsarbetet i Västra Götalandsregionen och om drygt två veckor, tisdagen 8 juni, kommer bokningen att öppna för nästa åldersgrupp – personer födda 1976 och tidigare. Samtidigt kommer alla som är över 18 år och som ingår i riskgrupp att kunna boka tid för vaccin, det meddelade Västra Götalandsregionen på fredagen.

LÄS MER:Riskgrupper får förtur till vaccinationen i Västra Götaland – trots allt

”Vi räknar med att vi då kommit tillräckligt långt i gruppen 50+ så att vi kan gå vidare. Men det kommer fortfarande vara hårt tryck och brist på vaccin för dos 1, så man får ställa in sig på att alla inte kommer få tid första veckan utan att vi kommer ligga kvar på den här nivån under en tid, säger Kristine Rygge i ett pressmeddelande på fredagen.

ANNONS

LÄS MER:Stefan Löfven ”besökte” Dalaberg – hyllar stadsdelens vaccinarbete

Större leveranser

Samma vecka, vecka 23, väntas 110 526 doser till Västra Götalandsregionen. Det är den största leveransen hittills och ungefär hälften, 56 530 doser, är avsedda för dos 1.

Då är förhoppningen att massvaccinationen på Torp köpcentrum, som skulle inledas redan vecka 19 men sköts på framtiden på grund av vaccinbrist, kan dra igång. Kapaciteten att vaccinera är god men bristen på vaccin har saktat ner arbetet, har Kristine Rygge tidigare sagt till Bohusläningen.

–Det omvända hade varit ännu mer förödande, om vi hade stått med mycket vaccin men inga vaccinatörer. Nu har vi sett till så vi har en god kapacitet, utifall vi skulle få mycket vaccin.

– Trots att det heter massvaccination har vi inte fått massor med vaccin. Det hänger enbart ihop med åldersgruppen.

Nära häften har fått en dos

Fram till och med vecka 20 hade drygt 40 procent av invånarna i Västra Götaland fått minst en vaccindos. Ungefär tolv procent hade fått två doser.

LÄS MER:Så många har vaccinerat sig i din kommun

Nästa vecka, vecka 22, levereras 76 700 doser till Västra Götalandsregionen. En stor del av dessa, cirka 60 300 doser avsedda för dos 2. Det innebär att 16 400 av nästa veckas doser är avsedda för dos 1.

ANNONS

Så här fördelas vaccindoserna vecka 22

Avtalade vaccinatörer: 7000 dos 1 och 500 dos 2

Vårdval vårdcentral: 7700 dos 1 och 55 800 dos 2

Sjukhus 1700 dos 1 och 4000 dos 2

ANNONS