Civilbefolkningen och räddningsarbetare söker igenom rasmassorna efter överlevande. Kyla och nederbörd gör förhållandena svåra både för räddningsarbetarna och de som är kvar under de kollapsade byggnaderna.
Civilbefolkningen och räddningsarbetare söker igenom rasmassorna efter överlevande. Kyla och nederbörd gör förhållandena svåra både för räddningsarbetarna och de som är kvar under de kollapsade byggnaderna. Bild: Ghaith Alsayed

Vädret försvårar räddningsarbetet efter jordbävningen

Snö, regn och låga temperaturer ställer till det för räddningsarbetarna i Turkiet och Syrien efter den katastrofala jordbävningen. För de överlevande som håller ut, begravda under rasmassorna, utgör vädret en livsfara.

ANNONS
|

Över 4 300 människor har dött i den kraftiga jordbävning som drabbade sydöstra Turkiet och norra Syrien natten till måndag, uppger nyhetsbyrån AP. Tusentals har skadats, och i rasmassorna tros det fortfarande finnas hundratals människor kvar. Räddningsinsatsen pågår konstant, men försvåras av väderförhållandena i området.

– Väderförhållandena är extremt svåra. Vi försöker nå regionen så snabbt som möjligt, säger Turkiets vicepresident Fuat Oktay, enligt Al Jazeera.

Bilderna från området visar hur vinterklädda räddningsarbetare kämpar för att gräva fram personer som fastnat under kollapsade byggnader.

Räddningsarbetare bär bort ett jordbävningsoffer i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet.
Räddningsarbetare bär bort ett jordbävningsoffer i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet. Bild: Mahmut Bozarslan

Özgül Konakci, från turkiska Malatya, säger till BBC att efterskalven och det kalla vädret förvärrar läget.

ANNONS

– Det är väldigt kallt och det snöar just nu. Alla är ute på gatorna, folk är förvirrade över vad som måste göras. En byggnad kollapsade framför våra ögon på grund av efterskalvet.

– Vissa ville gå tillbaka till sina hus för att det var så kallt, men så kände vi ett starkt efterskalv och de kom ut igen.

Tiotusentals personer som drabbats av jordbävningen är i behov av grundläggande humanitärt stöd, säger Sezgin Karagoz, internationell koordinator för organisationen IHH Humanitarian Relief Foundation till Al Jazeera.

– Det är grundläggande hjälp, mestadels mat och skydd, som tält, mattor, regnjackor, elektriska element eller filtar. Det är väldigt grundläggande behov. Det är mycket kallt här och har snöat hela dagen. Folk behöver hålla värmen, säger han.

”Mycket svår” situation

Alaa Nafi, från Idlib i Syrien, beskrev scenerna efter jordbävningen för Al Jazeera.

– Att se folket med barn ute på gatorna, gråtande i det kalla vädret, var förkrossande. men vi samlades allihop i ett område bortifrån alla byggnader, sa han.

Al Jazeeras Istanbulkorrespondent Sinem Koseglu säger att situationen på marken är ”mycket svår”.

– Överallt är det snö eller regn och det är väldigt kallt. Väderförhållandena och klimatet gör det mycket svårt för räddningsarbetarna och de civila. Det verkar vara den största utmaningen för alla.

ANNONS

I Syrien, där invånarna har nära tolv år av krig bakom sig, härjar en storm, rapporterar Al Jazeera.

– Det är kallt och många har förlorat sina hem. De är ute i det fria och i norra Syrien lever många redan i tält. Så det här är en nödsituation som inte kommer att vara lätt att hantera, säger Al Jazeera-korrespondenten Zeina Khodr.

LÄS MER:Över 4 300 döda efter jordbävning i Turkiet och Syrien

ANNONS