Över 4 300 döda efter jordbävning i Turkiet och Syrien

Hittills har omkring 4 300 människor dött i den kraftiga jordbävning som drabbade sydöstra Turkiet och norra Syrien natten till måndag. På måndagsförmiddagen skedde ytterligare en jordbävning i det hårt prövade området.

ANNONS

Kraftfulla jordskalv skakade sydöstra Turkiet och norra Syrien natten till måndagen. Klockan 11.24 på måndagen kom ett larm om en ny jordbävning i södra Turkiet. Enligt USA:s geologiska myndighet USGS mätte den 7,5 på richterskalan, jämfört med nattens huvudskalv som mätte 7,8.

Mängder av raserade byggnader söks nu igenom. Hundratals tros fortfarande sitta fast i rasmassorna. Al Jazeera rapporterar att räddningsarbetare frenetiskt försöker rädda människor ur de kollapsade husen.

– Var tionde minut drar de ut en kropp. Vi hörde ett jubel: räddningsarbetarna fick ut en bebis som verkade vara vid liv och som kördes i ilfart till sjukhus, säger reportern Suhaib al-Khalaf.

ANNONS

"Värsta känslan någonsin"

Det första och starkaste skalvet skedde strax efter klockan 04 lokal tid (02 svensk tid).

– Att vakna upp mitt i natten av att hela byggnaden skakade var den värsta känslan jag någonsin haft. Det gjorde det svårt att fly, säger Alaa Nafi från Idlib i Syrien till Al Jazeera.

Han tillade att det kändes som att jordbävningen pågick "i evigheter".

Tusentals byggnader rasade samman på både den turkiska och syriska sidan av gränsen.

Det stora skalvet har följts av minst 70 efterskalv som har försvårat räddningsarbetet.

Läkare får prioritera

På sjukhusen kämpar människor som har räddats från rasmassorna. Den brittisk läkaren Shajul Islam, i den syriska staden Idlib, beskriver det senaste dygnet som den värsta dagen på alla de sju år som han har arbetat i Syrien.

Sjukhuset där han jobbar är överfullt och det finns inte tillräckligt med personal. Islam säger att han själv vårdar 40 till 45 patienter i kritiskt tillstånd på intensiven.

– Jag kopplar loss patienter från respiratorn för att koppla upp andra patienter som kan ha större chans att överleva. Vi står i sjukhusets entré och bestämmer vilka patienter vi kan försöka rädda och vilka patienter vi inte ens kommer att försöka rädda, säger Shajul Islam till BBC.

ANNONS

Rop från rasmassor

När marken började skaka sprang invånare i tiotals städer ut ur sina hem i nattmörker och vinterkyla, där det har fallit regn och snö på flera håll.

Epicentrum var omkring 33 kilometer från den turkiska provinshuvudstaden Gaziantep och 26 kilometer från staden Nurdagi som ligger i den sydöstra delen av landet.

Från den turkiska staden Adana berättar journaliststudenten Muhammet Fatih Yavus att tre bostadshus rasade samman i närheten av hans eget hem, rapporterar AP. Han berättar att en räddningsinsats pågår bland betong och bråte, där en person har hörts vädja om hjälp. Adana ligger minst 15 mil väst om skalvets epicentrum.

Omkring 30 mil öster om epicentrum, i staden Diyarbakir, pågår räddnings- och sökinsatser med stora kranar. Bilder visar hur hela flerfamiljshus har fallit ihop.

Tiotusentals personer som drabbats av jordbävningen är i behov av grundläggande humanitärt stöd, säger Sezgin Karagoz, internationell koordinator för organisationen IHH Humanitarian Relief Foundation till Al Jazeera.

– Det är grundläggande hjälp, mestadels mat och skydd, som tält, mattor, regnjackor, elektriska element eller filtar. Det är väldigt grundläggande behov. Det är mycket kallt här och har snöat hela dagen. Folk behöver hålla värmen, säger han.

Många har redan flytt

I Syrien har byggnader rasat samman i bland annat storstaden Aleppo, som till stora delar raserades i Syrienkriget. Det har också skett i Hama, som ligger ytterligare längre söderut.

ANNONS

I Syriens nordvästra hörn har rebellstyrkor som stöds av Turkiet haft kontroll sedan flera år tillbaka. Upp emot fyra miljoner syriska internflyktingar beräknas ha sökt skydd där, i ett område där såväl bostäder som vårdsystem bedöms vara klart bristfälliga.

De rebellstyrda myndigheterna beskrev tidigt situationen som katastrofal. Jordskalv är vanliga i Turkiet, som ligger där två kontinentalplattor, den eurasiska och den afrikanska, möts.

Kändes i Beirut

Skakningar ska ha fått människor att springa ut på gatorna i Libanons huvudstad Beirut och i Syriens huvudstad Damaskus, som ligger i landets sydvästra del. Skalvet ska ha känts ända borta i Egyptens huvudstad Kairo.

Turkiet har begärt akuthjälp av EU, uppger landets krismyndighet, och EU kommer att skicka räddningsteam från flera medlemsländer. EU-kommissionären Janez Lenarcic twittrade att räddningsteam har landat i de drabbade områdena i Turkiet.

Sveriges utrikesdepartement har hittills inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar i Turkiet eller närliggande områden.

Stanna utomhus

Det andra skalvet, med en magnitud på 6,7, inträffade klockan 04.28 på 9,9 kilometers djup.

Gazianteps guvernör Davut Gül skriver på Twitter att "skalvet kändes starkt i vår stad", rapporterar turkiska CNN.

Han uppmanade invånarna att hålla sig utomhus och att behålla lugnet.

"Åk inte bil. Skapa inte köer på huvudvägarna. Överbelasta inte telefonsystemet", skriver guvernören.

ANNONS

Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu vädjade till människor att inte gå in i skadade byggnader eftersom de riskerar att rasa.

– Vår viktigaste uppgift är att få ut de människor som är begravda under byggnader som har rasat och transportera dem till sjukhus, säger han.

Erdogan utlyser landssorg

Den amerikanska seismologen Susan Hough skrev på Twitter att det har inträffat jordskalv med högre magnitud de senaste tio-tjugo åren, men att så kraftiga skalv är ovanliga i det här området och närheten till bebyggelse gör dem extra dödliga.

Hon tillade i ett inlägg att jordbävningen var relativt nära i styrka till den som drabbade San Francisco 1906, då tusentals personer omkom.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt att jordskalvet är den största katastrofen att drabba Turkiet sedan 1939.

”En nationell sorgeperiod har utlysts för sju dagar. Vår flagga kommer att vaja på halv stång till solnedgången på söndag, på alla våra nationella och utländska representationer”, skriver Erdogan på sociala medier på måndagskvällen.

Dussintals länder har lovat att sända räddningsresurser och hjälp.

Fakta: Richterskalan

Richterskalan är logaritmisk, vilket innebär att varje steg innebär en tiofaldig ökning. Ett skalv med magnituden 6 har med andra gett upphov till vibrationer tio gånger starkare än ett skalv med magnituden 5.

Fakta: Jordskalv i Turkiet

Turkiet drabbas återkommande av jordbävningar, flera av dem med allvarliga följder.

Landet utgör i princip en egen ovanligt liten tektonisk platta, den så kallade anatoliska plattan, som den arabiska tektoniska plattan nu har tryckt på i nordöstlig riktning.

År 1999 skakade ett förödande jordskalv Izmit i västra Turkiet och över 17 000 människor miste livet.

2011 drabbades städerna Van och Ercis i östra Turkiet av en jordbävning som krävde minst 523 dödsoffer.

I september 2019 drabbades Istanbul av en skalv på 5,7 som fick människor att fly ut på gatorna. Experter har länge varnat för att ett stort skalv skulle kunna ödelägga 15-miljonersstaden, som är belägen vid en känd förkastningsspricka med stor risk för jordbävningar.

Källor: AFP, Reuters

ANNONS