När solen spenderar som mest tid på himlavalvet reser svenskarna en grönklädd stång och trär på sig blomsterkransar för att hedra sommaren. Men vi är inte de enda som firar solen.
Här är några former av sommar och solfirande som inträffar i juni månad runt om i världen.
Johannes Döparens dag – både kristet och hedniskt firande
Sankt Hans Aften, Juhannus, Janu, Jonines och San Juan är namn på den danska, finska, lettiska, litauiska och spanska versionen av midsommar. Namnen är inspirerade efter den helige Johannes Döparen och firas mellan den 21 och 24 juni.
I vissa av länderna, till exempel Lettland, är firandet mer kopplat till ett hedniskt firande än ett kristet sådant. Länderna har slopat midsommarstången och tänder i stället midsommarbrasor, badar, dansar och berättar historier. Vissa firar med en lek där man ska hoppa över den brinnande elden.
Ivan Kupala – en hopplek med elden
Namnet kopplas även här till Johannes Döparen (Ivan) och ordet Kupala till bad. Många av riterna är kopplade till vatten: bland annat så badar man och kastar ormbunke-kransar i vattnet. Även i Kupala-firandet brukar man tända stora brasor och försöka hoppa över dem.
Sommarsolstånd vid Stonehenge – druidernas högtid
Varje år samlas människor för att se solen stiga upp bakom platsens berömda Heel Stone. Det är en viktig dag, särskilt bland Druid- och Pagan-samhällena, som flockas för att fira både sommar- och vintersolståndet.
Inka-festivalen Inti Raymi – ber om solens återkomst
Idag firas det på flera platser runt Anderna, bland annat i Peru, Ecuador, Bolivia, Chile, norra Argentina och Colombia. Högtiden firas med musik, traditionella färgglada kläder och lovprisningar vid tempel och viktiga platser.
Kinesiska drakfestivalen – tävling med drakbåtar
Festivalen sammanfaller med sommarsolståndet. Den har sin ursprung i från firanden då man dyrkade floddrakarna men firas idag till minnet av den kinesiska poeten och politikern Qu Yuan, som kastade sig i Mi Luo-floden och drunknade. Idag firar man båttävlingar i långa så kallade drakbåtar. Festivalen firas i Kina, Taiwan, Malaysia, Singapore och Vietnam, men uppmärksammas på platser över hela världen.
Sommarsolstånd i Mongoliet – återkomsten av schamanska eldritualer
I samband med sommarsolståndet utför mongoliska schamaner, eller buus som de även kallas, särskilda eldritualer. Iförda traditionella kläder använder man sig av verktyg och instrument för att hedra naturen och dess andar.
LÄS MER:Glädjebeskedet: Uppemot 24 grader och sol på midsommar
LÄS MER:Stress och fylla – farorna i midsommartrafiken
LÄS MER:Här kan du fira midsommar i Strömstad och Tanum
LÄS MER:Så mycket dyrare har midsommarmaten blivit
LÄS MER:Glada beskedet: Ingen jordgubbskris i Bohuslän inför midsommar