Så firas sommaren runt om i världen

Många människor runt om i världen höjer nog på ögonbrynen när de hör om den årliga svenska groddansen runt en blomsterklädd stång. Men det finns iögonfallande firanden över hela världen som sammanfaller med sommarsolståndet.

ANNONS
|

När solen spenderar som mest tid på himlavalvet reser svenskarna en grönklädd stång och trär på sig blomsterkransar för att hedra sommaren. Men vi är inte de enda som firar solen.

Här är några former av sommar och solfirande som inträffar i juni månad runt om i världen.

Danmark, Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Spanien, Italien
Bild: Mindaugas Kulbis

Johannes Döparens dag – både kristet och hedniskt firande

I vårt närområde finns flera länder som firar sommarsolståndet med en mer religiös koppling än vad vi gör i Sverige.

Sankt Hans Aften, Juhannus, Janu, Jonines och San Juan är namn på den danska, finska, lettiska, litauiska och spanska versionen av midsommar. Namnen är inspirerade efter den helige Johannes Döparen och firas mellan den 21 och 24 juni.

I vissa av länderna, till exempel Lettland, är firandet mer kopplat till ett hedniskt firande än ett kristet sådant. Länderna har slopat midsommarstången och tänder i stället midsommarbrasor, badar, dansar och berättar historier. Vissa firar med en lek där man ska hoppa över den brinnande elden.
Polen, Ryssland, Vitryssland och Ukraina
Bild: Sergey Ponomarev

Ivan Kupala – en hopplek med elden

Ivan Kupala, eller Kupalanatten som den även kallas, är ett slavisk högtid som firas i Polen, Ryssland, Vitryssland och i delar av Ukraina.

Namnet kopplas även här till Johannes Döparen (Ivan) och ordet Kupala till bad. Många av riterna är kopplade till vatten: bland annat så badar man och kastar ormbunke-kransar i vattnet. Även i Kupala-firandet brukar man tända stora brasor och försöka hoppa över dem.
England
Bild: Aijaz Rahi

Sommarsolstånd vid Stonehenge – druidernas högtid

Stonehenge, beläget i engelska Salisbury, är en närmast mytisk plats. Jättelika stenar bildar ett monument och man vet fortfarande inte riktigt varför det byggdes.

Varje år samlas människor för att se solen stiga upp bakom platsens berömda Heel Stone. Det är en viktig dag, särskilt bland Druid- och Pagan-samhällena, som flockas för att fira både sommar- och vintersolståndet.
Peru, Ecuador, Bolivia, Chile, Argentina och Colombia
Bild: Rodrigo Abd

Inka-festivalen Inti Raymi – ber om solens återkomst

Inti Raymi, eller Solfestivalen, är en traditionell religiös ceremoni som dateras tillbaka ända till Inkariket. Det är en ceremoni till ära av solguden Inti, där man ber att Inti ska välkomna ett nytt år med goda skördar till folket. Firandet hålls den 24 juni och sammanfaller med vintersolståndet i de sydamerikanska länderna.

Idag firas det på flera platser runt Anderna, bland annat i Peru, Ecuador, Bolivia, Chile, norra Argentina och Colombia. Högtiden firas med musik, traditionella färgglada kläder och lovprisningar vid tempel och viktiga platser.
Kina, Taiwan, Malaysia, Singapore och Vietnam
Bild: Chiang Ying-ying

Kinesiska drakfestivalen – tävling med drakbåtar

Drakbåtsfestivalen i Kina är känd som en av de fyra stora folkfestivalerna i Kina och är en traditionell helgdag i landet. Festivalen inträffar den femte dagen i den femte månaden på den kinesiska månkalendern, vilket blir i början på juni.

Festivalen sammanfaller med sommarsolståndet. Den har sin ursprung i från firanden då man dyrkade floddrakarna men firas idag till minnet av den kinesiska poeten och politikern Qu Yuan, som kastade sig i Mi Luo-floden och drunknade. Idag firar man båttävlingar i långa så kallade drakbåtar. Festivalen firas i Kina, Taiwan, Malaysia, Singapore och Vietnam, men uppmärksammas på platser över hela världen.
Mongoliet
Bild: Vladimir Baikalsky

Sommarsolstånd i Mongoliet – återkomsten av schamanska eldritualer

Sommarsolståndet har länge varit en viktig högtid i Mongoliet. Men under det sovjetiska styret av landet förbjöds utövandet av schamanism i 70 år och därmed även ritualerna. Sedan 1992 har schamanismen skyddats i landet och därmed fått en återkomst.

I samband med sommarsolståndet utför mongoliska schamaner, eller buus som de även kallas, särskilda eldritualer. Iförda traditionella kläder använder man sig av verktyg och instrument för att hedra naturen och dess andar.

LÄS MER:Glädjebeskedet: Uppemot 24 grader och sol på midsommar

LÄS MER:Stress och fylla – farorna i midsommartrafiken

LÄS MER:Här kan du fira midsommar i Strömstad och Tanum

LÄS MER:Så mycket dyrare har midsommarmaten blivit

LÄS MER:Glada beskedet: Ingen jordgubbskris i Bohuslän inför midsommar

ANNONS