Midsommarmaten, med sill, ägg, lax och potatis som hörnstenar, var tidigare inte en särskilt dyr historia - men priserna på mat har skjutit i höjden. Arkivbild.
Midsommarmaten, med sill, ägg, lax och potatis som hörnstenar, var tidigare inte en särskilt dyr historia - men priserna på mat har skjutit i höjden. Arkivbild. Bild: Lina Salomonsson

Så mycket dyrare har midsommarmaten blivit

En typisk matkasse för midsommarkalaset kostar nu flera hundralappar mer än för två år sedan, enligt Matpriskollen.

ANNONS
|

Till midsommar finns det tydliga mattraditioner. Sill, lax, ägg, gräslök och gräddfil brukar stå på varje midsommarbuffé. Tidigare har det inte varit särskilt dyra varor. Men med kriget i Ukraina och den skenande inflationen har priserna skjutit i höjden.

När den oberoende sajten Matpriskollen plockar ihop en matkasse med varor för ett midsommarkalas för ett tiotal personer och jämför kostnaden med 2021 blir det tydligt hur stor prisökningen är. Sajten jämför med 2021 eftersom priserna redan till förra årets midsommar hade börjat sticka iväg uppåt.

– Tittar man bara på ett år så får man inte hela bilden. Det handlar om mellan 18 och 20 procents prisökningar, säger Matpriskollens vd Ulf Mazur till TT.

ANNONS

En kasse med 20 olika varor som vi vanligtvis köper till midsommarfesten kostade 1 350 kronor 2021. Samma kasse kostar nu över 1 650 kronor.

Laxen har ökat väldigt mycket i pris, vissa sorter med över 40 procent.

Sill, som svensken ser som ett måste på midsommarbordet, har generellt ökat i pris med 25 procent jämfört med 2021 - även om en del butiker lockar med extrapriser på sill för att vinna kunder.

Vissa typiska midsommarvaror, som jordgubbar och färskpotatis, kan variera mycket i pris. Där har butikerna också ofta extrapriser för att locka kunder.

Glassen till jordgubbarna har blivit rejält mycket dyrare jämfört med 2021. En del producenter har minskat förpackningarna, så kallad "krympflation", medan andra har slagit på ordentligt på priset. Det finns glasspaket som ökat 34 procent i pris jämfört med för två år sedan.

– Men vi ser nu att prisökningarna har stannat av. Vissa varor, som kyckling som vi äter mycket av, har till och med blivit billigare, säger Ulf Mazur till TT.

LÄS MER:Glada beskedet: Ingen jordgubbskris i Bohuslän inför midsommar

LÄS MER:Fisken på midsommarbordet kan vara miljöförgiftad

Fakta: Matprisökningar

Matpriserna började öka under 2021, men de riktigt stora höjningarna började våren 2022.

Matpriskollen har jämfört ordinariepriser för vanliga midsommarvaror 2021, 2022 och 2023.

En kasse midsommarmat för tio personer kostade runt 1 350 kronor 2021, 1 490 kronor för ett år sedan och drygt 1 650 kronor i år.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

Källa: Matpriskollen

ANNONS