Här är bilderna som visar hur världen öppnar upp

Musikfestivaler, fler bokade resor och människor som trängs på uteserveringar och i parker – utan munskydd. Tecknen på att världen håller på att gå in i ett nytt normaltillstånd blir allt fler. Se bilderna som visar hur samhällen återöppnas upp i bildspelet ovan.

ANNONS
|

I många länder går smitto- och dödstalen ner. Allt fler vaccineras. Ekonomin hållet på att återhämta sig.

I princip dagligen syns nya tecken på en ny normalitet som åtminstone liknar livet före pandemin. Runt om i världen kan människor ses sitta tillsammans på barer och i parker – utan munskydd.

Storbritannien öppnade i april upp sina uteserveringar. Något som fick britterna att gå man ur huse för att få sippa på en pint i vårsolen. Detta efter en framgångsrik vaccinationskampanj.

I helgen stack epidemiologen Tim Spector vid King's College i London ut hakan och hävdade att Storbritannien lämnat pandemin bakom sig och gått in i en endemisk fart. Detta baserat på appdata som visar att smittorisken i landet nu är 1 på 40.000 för personer som ännu inte har vaccinerats.

ANNONS

LÄS MER:Beskedet till lokalfotbollen: Datumen som avgör säsongen

I Sverige kan nöjesparker som Liseberg och Gröna Lund snart få öppna. Regeringen har också föreslagit ett nytt maxtak för kultur- och idrottsevenemang på 500 sittande åskådare utomhus.

EU-gemensamma vaccinpass är på väg att rullas ut, vilket ska underlätta resor i Europa.

Och till följd av vaccinationerna har svenska 60-plussares resebokningar fördubblats de senaste veckorna, enligt Ticket.

Sedan i onsdags får alla danskar besöka gym och biografer. Barer och restauranger får hålla kvällsöppet och upp till 2 000 får samlas på konserter, förutsatt alla via ett coronapass kan visa att de är vaccinerade.

I slutet av april besökte 78 000 människor Melbourne Cricket Ground för att se matchen mellan Collingwood och Essendon i australisk fotboll.

Och i kinesiska Wuhan, där coronaviruset först upptäcktes, samlades 11 000 personer för en två dagar lång musikfestival i helgen.

LÄS MER:Var fjärde västsvensk har antikroppar mot corona

Samtidigt har turistberoende länder som Spanien, Grekland, Italien och Frankrike börjat öppna upp verksamheter igen, alternativt satt upp konkreta planer på när detta ska kunna ske. Samma utveckling sker parallellt i en rad amerikanska delstater, bland annat New York.

Alla positiva signaler till trots bör man komma ihåg att situationen kan skilja markant mellan olika länder och regioner. I länder som Indien, Nepal och Thailand skenar nu smittspridningen. I många andra länder har vaccinationerna knappt ännu startat.

ANNONS
ANNONS