Sverige och Finland har hela tiden sag att man ska gå hand i hand in i Nato. Men inofficiellt låter det annorlunda, rapporterar finska tidningen Iltalehti. Här syns Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Finlands Sanna Marin på en presskonferens i november 2022.
Sverige och Finland har hela tiden sag att man ska gå hand i hand in i Nato. Men inofficiellt låter det annorlunda, rapporterar finska tidningen Iltalehti. Här syns Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Finlands Sanna Marin på en presskonferens i november 2022. Bild: Vesa Moilanen

Finland uppges redo att gå med i Nato utan Sverige

Enligt uppgifter till den finska tidningen Iltalehti är Finland redo att gå med i Nato utan Sverige. Det skulle ske ifall Turkiet skulle hindra Sverige från att gå med i militäralliansen, men släpper in Finland.

ANNONS
LocationFinland||

Den senaste veckan har partiledarna, statsledningen och ”andra nyckelpolitiker” diskuterat frågan, uppger källor inom utrikes- och säkerhetspolitiska kretsar för tidningen.

– Fakta bör erkännas: vi är Rysslands gränsgranne. Sveriges geopolitiska ställning skiljer sig ganska mycket från vår, säger en källa till tidningen.

Enligt tidningens uppgifter nådde Finland en överenskommelse med Turkiet redan innan jul. De turkiska förhandlarna ska då ha sagt sig inte ha några problem att acceptera Finland i Nato. Enligt källorna ska Sverige statsminister Ulf Kristersson ha informerats att Finland och Turkiet har kommit överens.

Bakom stängda dörrar låter det annorlunda

Finlands regering har hela tiden sagt att man avser att gå ”hand i hand” med Sverige in i Nato. Enligt tidningens uppgifter skiljer sig den offentliga retoriken från vad som sägs mellan skål och vägg.

ANNONS

– Vi är redo om Turkiet bara ratificerar Finlands medlemskap, säger en källa till tidningen.

För att Sverige ska bli Natomedlem har Turkiet ställt krav på att 130 personer som Turkiet menar är ”terrorister” ska utlämnas. När den högerextreme politikern Rasmus Paludan brände koranen utanför Turkiets ambassad den 21 januari sa Turkiets president Erdogan att Sverige ”inte kan räkna med Turkiets stöd”. Sedan dess har förhandlingarna stått stilla.

På tisdag reser Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) till Finland för att träffa sin utrikesministerkollega Pekka Haavisto.

LÄS MER:Säpo om ryska agenterna och spionernas förmåga i Sverige: ”Mycket hög”

LÄS MER:Relationerna mellan regeringen och SD pressas av Natokrisen

LÄS MER:Nato bjuder officiellt in Sverige och Finland som medlemmar

ANNONS