Att blanda olika vaccin mellan först och andra dosen ger ett bra skydd mot Coronaviruset. Det visar en ny Com-Com studie från universitetet i Oxford.
Att blanda olika vaccin mellan först och andra dosen ger ett bra skydd mot Coronaviruset. Det visar en ny Com-Com studie från universitetet i Oxford. Bild: Johan Nilsson/TT

Blandning av olika vaccinmärken ger bra skydd mot coronaviruset

Att använda sig av olika vaccinmärken för första och andra dosen ger ett bra skydd mot coronaviruset. Det visar en ny brittisk studie. Enligt experter öppnar resultatet för en mer flexibel vaccinutbyggnad i framtiden.

ANNONS
|

I en ny Com-COV studie från universitetet i Oxford undersöktes effektiviteten av två doser Pfizer, två doser Astra Zeneca eller en dos av vardera. Resultatet visade att samtliga kombinationer gav ett bra skydd mot Coronaviruset, rapporterar BBC.

LÄS MER:Alla över 18 år kan nu boka tid för vaccin

Resultaten visar också att personer som redan har fått två doser Astra Zeneca-vaccin kan få ett starkare skydd om de får en tredje dos av ett annat märke, om det skulle krävas till hösten.

Enligt Storbritanniens biträdande chefsläkare Jonathan Van-Tam finns inga planer på att ändra det redan fungerande vaccinprogrammet som finns i Storbritannien. Men han menar att det kan vara aktuellt för framtiden.

ANNONS

– Det ger oss en större flexibilitet om det skulle krävas en tredje dos av vaccinet. Samtidigt är det till hjälp för länder som ligger efter i vaccineringen eller som har problem med vaccinleveranser, säger han till BBC.

Används i Tyskland och Spanien

Att blanda olika sorters vaccin förekommer redan i andra länder i Europa. Både Tyskland och Spanien erbjuder en andra dos av Pfizer- eller Modernavaccin till yngre personer som redan fått en dos av AstraZeneca. Dock erbjuds det snarare som ett alternativ efter larm om blodproppar, än för effekten.

LÄS MER:Rekordleverans av vaccin till Västra Götaland – här kan du boka tid

ANNONS